Hlavní obsah

Benzin a nafta zdražují už pět týdnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily. Ceny paliv tak rostou již pět týdnů v řadě. Litr nejprodávanějšího Naturalu 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 26,73 koruny, což je o 25 haléřů více než před týdnem. Nafta zdražila o 20 haléřů na 26,43 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, jež ceny paliv sleduje.

Článek

I když ceny pohonných hmot rostou pátý týden po sobě, před tím od poloviny ledna klesaly. Litr benzinu je tak o 6,61 koruny levnější než před rokem a litr nafty za stejné období zlevnil o 5,96 korun.

Počátkem května se tak průměrná cena u benzinu i nafty dostala na mnohaletá minima pod 26 korunami. Natural 95 byl v té době nejlevnější od dubna 2009, diesel od dubna 2016.

Aktuálně nejlevnější benzin natankují řidiči ve Zlínském kraji. Litr Naturalu 95 tam za týden zdražil o 22 haléřů na průměrných 26,29 Kč. Nejlevnější naftu nabízejí na čerpacích stanicích v Královéhradeckém kraji, kde litr za týden zdražil o 16 haléřů na 25,96 koruny.

Naopak nejdražší pohonné hmoty se prodávají na benzinkách v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 27,75 koruny a nafta se tam tankuje za 27,57 koruny za litr.

Itálie zvažuje příspěvek na nákup benzinových a naftových aut

AutoMoto

Ceny ropy ve středu klesaly kvůli obavám z druhé vlny pandemie nemoci covid-19. Část ztrát však smazaly po zprávě o poklesu amerických zásob nafty a o prudkém snížení těžby ropy ve Spojených státech.

Kolem 19:00 SELČ ztrácela severomořská ropa Brent 0,6 procenta na 40,70 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI pak odepisovala 1,1 procenta na 37,97 dolaru za barel.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR ke 17. červnu

Reklama

Související články

Ropný koncern BP propustí 10 tisíc lidí

Britská ropná společnost BP (dříve British Petroleum) do konce roku zruší 15 procent pracovních míst. O práci tak přijde zhruba 10 tisíc lidí. V pondělí to...

Benzin i nafta v Česku nadále zdražují

Pohonné hmoty v České republice i nadále zdražují. Litr nejprodávanějšího Naturalu 95 za týden zdražil o 22 haléřů na 26,48 koruny. O 11 haléřů zdražil také...

Výběr článků

Načítám