Hlavní obsah

Benzin a nafta za týden zlevnily skoro o 50 haléřů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku nadále zlevňují. V uplynulém týdnu pokles cen zrychlil. Průměrná cena benzinu Natural 95 klesla o 45 haléřů na 31,06 koruny za litr. Litr nafty stál ve středu průměrně 30,60 koruny, o 47 haléřů méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Článek

Nejdražší pohonné hmoty jsou nyní v Praze, litr Naturalu 95 tam stojí v průměru 31,70 koruny, u nafty je průměrná cena 31,33 koruny za litr. U některých čerpacích stanic v metropoli ale řidiči natankují naftu i benzin za méně než 30 korun.

Naftu v průměru za 31 korun a více nabízejí ještě čerpací stanice na Vysočině a ve Středočeském kraji, v ostatních regionech je její cena pod 31 korun za litr.

Naopak nejlevnější benzin je u pump na jihu Čech. Litr Naturalu 95 vyjde v Jihočeském kraji v průměru na 30,62 Kč. Nafta vyjde nejlépe v Karlovarském kraji, řidiči tam litr v průměru pořídí za 30,12 Kč.

Saúdská Arábie eskaluje cenovou válku

Ekonomika

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku klesají od poloviny ledna. Za tu dobu se už průměrná cena benzinu snížila o více než korunu a nafty zhruba o korunu a 50 haléřů. Natural 95 je nyní nejlevnější od konce loňského března a cena nafty je nejnižší od května 2018.

„V nejbližším týdnu předpokládáme propad cen pohonných hmot o 30 až 50 haléřů na litr. Zlevňování bude trvat celý březen a pravděpodobně budou ceny klesat i počátkem dubna,” uvedl analytik Boris Tomčiak ze společnosti Finlord.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 11. březnu

Ceny ropy totiž v poslední době sráží neshoda a cenová válka mezi Saúdskou Arábii, Ruskem a dalšími významnými producenty.  Severomořská ropa Brent ve středu zlevnila o 2,3 procenta na 36,37 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 2,5 procenta na 33,49 dolaru za barel.

Reklama

Výběr článků

Načítám