Hlavní obsah

Benzin a nafta poslední dva týdny zdražují

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden zdražily. Průměrná cena benzinu stoupla o deset haléřů na 32,17 koruny za litr, cena nafty vzrostla od minulé středy o dva haléře na 31,79 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Článek

Ceny paliv stoupají již dva týdny v řadě. Předtím od poloviny listopadu až do předminulého týdne postupně klesaly.

Ještě před rokem stál litr naturalu 31,60 koruny. Jeho cena tak meziročně stoupla o 0,6 procenta. Litr nafty stál na začátku loňského ledna 32,12 koruny. Za rok tedy zlevnil o více než jedno procento.

Nejvyšší ceny pohonných hmot z celé země zůstávají i nadále na Vysočině, kde motoristé natankují nejprodávanější litr Naturalu 95 v průměru za 33,01 koruny. To je o 24 haléřů více než před týdnem. Stejné množství nafty v tomto kraji stojí 32,49 koruny, což je o 13 haléřů méně než minulou středu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 1. lednu

Druhou nejvyšší cenu benzinu má Praha. Litr naturalu tam poslední týden zdražil o devět haléřů na 32,67 koruny. Druhý nejdražší diesel má pak Plzeňský kraj s průměrnou cenou 32,27 koruny za litr, což je o 16 haléřů více než před týdnem.

Nejlevnější paliva v zemi jsou na jihu Čech. Litr benzinu vyjde v Jihočeském kraji v průměru na 31,60 koruny, nafta na 31,28 koruny.

Íránci protestují proti zdražení benzinu. Od pátku je přes sto mrtvých

Blízký a Střední východ

Ceny ropy na Silvestra mírně klesly, za celý rok si ale připsaly nejvyšší zisk za tři roky. Cena severomořské ropy Brent se poslední den v roce snížila o 67 centů na 66 dolarů za barel. Od počátku roku nicméně stoupla o 23 procent.

Americká lehká ropa WTI potom na Silvestra zlevnila o 62 centů na 61,06 dolaru za barel, avšak za celý rok připsala 34 procent.

OPEC doporučil další útlum těžby ropy

Ekonomika

K růstu ceny na konci roku přispělo mimo jiné zmírnění obchodního sporu mezi USA a Čínou a nepokoje na Blízkém východě, ale také dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o omezení těžby.

Obchodníci s napětím sledují, jak se vyvine situace v Iráku. Ten je druhým největším producentem ropy v rámci OPEC, a analytici čekají, že ceny ropy porostou i nadále. Demonstrantům v Bagdádu se v úterý podařilo prolomit bránu do areálu velvyslanectví Spojených států.

Reklama

Související články

Zlevňování benzinu a nafty stále nekončí

Průměrná cena benzinu v Česku od června setrvale klesá. Ve středu byl litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 oproti stejnému dni minulého týdne o šest...

Výběr článků

Načítám