Hlavní obsah

Belgická vláda navýší majiteli ČSOB kapitál o 3,5 miliardy eur

Novinky, toh
BRUSEL
Aktualizováno

Belgická vláda navýší finanční skupině KBC kapitál o 3,5 miliardy eur (asi 87,5 miliardy korun). KBC o tom informovala na webových stránkách. Vlastník české ČSOB se na tom dohodl s vládou v pondělí ráno po jednáních, která trvala celý víkend.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf belgické KBC Andre Bergen

Článek

KBC se snaží uklidnit investory. Akcie skupiny v pátek ztratily přes sedm procent. Banka dále oznámila, že její stabilita není ohrožena.

"Naše platební schopnost je dobrá a odpovídá nárokům trhu,“ uvedl v tiskové zprávě André Bergen, ředitel KBC.

Důvodem pomoci prý není nedostatek financí, ale snaha vyrovnat podmínky na trhu, kde ostatní banky už prostředky dostaly, uvedla banka v sobotu.

O problémech KBC se spekulovalo již před několika dny. V zemi se totiž dostal do problémů například finanční obr Fortis, který musel být částečně zestátněn. Poté musela spekulace o problémech KBC vyvracet tamní centrální banka, aby se pokusila zastavit výrazný propad akcií finančního domu.

I přes uklidnění, KBC o několik dní později oznámila, že kvůli krizi na světovém trhu odepíše 1,6 miliardy eur, což je asi 40 miliard korun. Přiznala, že ve třetím čtvrtletí kvůli tomu očekává ztrátu až 930 miliónů eur (asi 23 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám