Hlavní obsah

Během týdne skončil už druhý dodavatel elektřiny

S dodávkami elektřiny skončila společnost Energo LaR, vyplývá z informací na webu operátora trhu s elektřinou (OTE). Firma dodávala podle jeho dat elektřinu na 549 odběrných míst. Kromě elektřiny má firma i 106 odběrných míst u plynu, tam ale konec dodávek OTE zatím neohlásil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní vypínač

Článek

Ukončení dodávek energií již od poloviny října oznámilo 17 firem s téměř milionem zákazníků. Největší z nich, skupina Bohemia Energy, skončila činnost 13. října. Skupina se zhruba 900 000 odběrných míst se rozhodla ukončit podnikání a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Důvodem byl extrémní růst cen energií na trzích.

V tomto týdnu jde již o druhého dodavatele energií, který ukončil činnost. Ve středu oznámila konec společnost První Moravská Plynární. První Moravská Plynární na webu uvádí, že musí činnost ukončit vzhledem k situaci na energetickém trhu, nejvyšším cenám energií v historii a hlavně dalšímu nepředvídatelnému vývoji situace i v souvislosti s válkou na Ukrajině, kterou napadlo Rusko.

Padl další dodavatel energií, firma První Moravská Plynární

Ekonomika

Klienti obou společností skončí v takzvaném režimu dodavatele poslední instance (DPI). V tomto režimu mají šest měsíců na to, aby si uzavřeli nové běžné smlouvy u jiných dodavatelů.

Dodávky energií ukončily již dříve také Kolibřík energie s 28 000 klienty, A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy, Ray Energy, která dodávala zhruba 3000 klientů, a Microenergy, která dodávala energie více než 760 zákazníkům. Činnost ukončila také společnost Energie pro Tebe, která dodávala plyn více než třem stovkám odběratelům, a Český Energetický Dodavatel, který měl více než 7000 odběratelů. Plyn přestaly dodávat 2350 zákazníkům také Františkovy energie, skončil i dodavatel Svinos s 21 odběrnými místy. S dodávkami plynu skončila také Czech Energy, dodávky elektřiny a plynu ukončil rovněž Lumius.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám