Hlavní obsah

Barcelona chystá vlastní měnu, navzdory centrální bance

Novinky, Tomáš Volf

Katalánská metropole Barcelona chce zavést do roku 2019 vlastní měnu. Testovat ji začne příští rok. Věří, že projekt podpoří místní malé a střední firmy a pomůže sociálně slabším. Plán potvrdila starostka Barcelony Ada Colauová, napsal deník El País. Zavádění paralelní měny se nelíbí centrální bance, která ho označila za nežádoucí.

Foto: Profimedia.cz

Starostka Barcelony Ada Colauová prosazuje zavedení lokální měny.

Článek

Starostka Barcelony měla zavedení lokální měny ve volebním programu. Nápad to není nový, podobné měny mají třeba v britském Bristolu, ve francouzských městech Toulouse a Nantes nebo na Sicílii.

Pilotní projekt bude Barcelona testovat v letech 2017 a 2018 v několika čtvrtích u řeky Besòs, kde žijí hlavně lidé s nižšími příjmy.

Zatím není jisté, zda budou peníze ve fyzické podobě, či virtuální – elektronické. V takovém případě by se platilo pomocí mobilů a tabletů – stejně jako u virtuální měny, kterou zkoušejí v nedalekém městečku Santa Coloma de Gramenet.

Tamní navrhovaná místní měna zatím nemá jméno, lidé jí však říkají „parlones“, protože ji prosazuje socialistická starostka Santa Coloma de Gramenet Núria Parlónová.

Minimální příjem

V předvolebním programu slibovala starostka Barcelony Colauová možnost dotací a mikropůjček v nové měně. Měla by tvořit část platů úředníků a platilo by se s ní nejen v místních obchodech, ale i třeba za energie. Ve francouzském Nantes je možné virtuální měnou platit i daně nebo nájem, podotýká deník.

Plán na vlastní měnu má souviset se záměrem zavést v Barceloně institut minimálního příjmu, uvedl bez dalších podrobností list.

Colauová získala popularitu jako sociální aktivistka. Před několika lety založila a byla mluvčí nevládní organizace, která bojovala proti vystěhovávání lidí, když neměli na splácení hypoték v souvislosti s krizí ve Španělsku.

Centrální banka je proti

Viceguvernér španělské centrální banky Fernando Restoy označil už loni po zvolení Colauové nápad na zavedení vlastní měny jako „nemožný“ a „nežádoucí“. Zdroje z banky pro list aktuálně potvrdily, že si banka nepřeje zavádění jakékoli neformální měny bez regulace a dozoru.

Proti zavádění místní měny však může centrální banka jen těžko něco dělat, jak ukazují příklady i z dalších zemí nebo třeba existence internetové měny bitcoin.

Reklama

Výběr článků

Načítám