Hlavní obsah

Banky v Kanadě hlásí výpadek, lidé nemají přístup k penězům

Pět velkých bank v Kanadě hlásí několikahodinové výpadky. Lidé tak nemusí mít přístup ke svým penězům. Nefungují elektronické převody peněz, ani internetové a mobilní bankovnictví. Upozornili na to uživatelé na Twitteru a server bleepingcomputer.com.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Budova Bank of Canada v Otavě.

Článek

Royal Bank of Canada, Bank of Montreal, Scotiabank, TD Bank Canada a Canadian Imperial Bank of Commerce. Všechny tyto banky se začaly v noci ze středy na čtvrtek našeho času potýkat s výpadky systému.

„Momentálně máme technické problémy s naším on-line a mobilním bankovnictvím a také s našimi telefonními systémy. Naši experti to vyšetřují a pracují na rychlé nápravě, ale v tuto chvíli nemáme žádný přesný čas, kdy by se to mohlo povést,“ uvedl zástupce Royal Bank of Canada.

Pár hodin nato banka informovala, že systémy už jsou opět on-line, zákazníci si ale nadále stěžovali, že k penězům nemají přístup. Někteří psali o tom, že v obchodě nemohli zaplatit nákup, jiní zase uváděli, že převody peněz byly automaticky zamítány.

Trudeau chce protestujícím v Kanadě zmrazit účty

Svět

Ačkoliv oficiální důvod není známý, výpadek nastal jen pár dní poté, co premiér Justin Trudeau aktivoval zákon o nouzovém stavu, který mj. dává bankám pravomoc zmrazit bez předchozího soudního příkazu osobní i firemní účty komukoliv, kdo je spojený s rozsáhlými protesty řidičů kamionů proti omezením souvisejícím s pandemií koronaviru.

Právě to podle některých spekulací mohlo mezi lidmi vyvolat obavy a nálet na banky, kdy si klienti v hojném počtu začali vybírat své peníze.

Příliš vstřícní k protestujícím? Šéf ottawských policistů po kritice odstoupil

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám