Hlavní obsah

Banky už nemají zachraňovat daňoví poplatníci, ale věřitelé a velcí vkladatelé

Brusel

Záchranu problémových bank by v budoucnu neměli platit daňoví poplatníci všech zemí eurozóny, ale především akcionáři, věřitelé upadající banky a také velcí vkladatelé. Shodli se na tom v úterý v Bruselu ministři financí zemí EU. Vklady do výše 100 000 eur (2,6 miliónu Kč) zůstanou zcela bezpečné.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Belgický ministr financí Koen Geens (vlevo) se svým italským protějškem Fabriciem Saccomannim v Bruselu

Článek

Zasedání se zaměřovalo na hierarchii věřitelů, kteří by měli nést ztráty v případě hrozícího krachu a nutnosti záchrany banky. Ministři se shodli na tom, že jako první to musí být akcionáři a bankovní kapitál. Další pořadí ještě není zcela dohodnuté – řada by měla přijít teoreticky nejprve na držitele podřízených dluhopisů, pak majitele nadřízených obligací a nakonec na klienty, kteří bance půjčili své peníze v podobě vkladů.

Ministři dali najevo, že majitelé vkladů nad 100 000 eur, což je hranice pro pojištění vkladů v EU, by mohli být požádáni, aby nesli část ztrát. Uvedli ale, že to bude jen v krajním případě a že budou možné výjimky. Všechny vklady pod 100 000 eur musí být "nedotknutelné", řekl komisař pro finanční trhy Michel Barnier.

Podobný mechanismus si EU s velkými problémy vyzkoušela v březnu v dohodě o záchraně Kypru.  Značná část velkých vkladů se zablokuje.

"Je to v tuto chvíli největší projekt pro Evropu," řekl šéf Euroskupiny a nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem. "Je naprosto zásadní, abychom to udělali správně," dodal předseda schůzek ministrů financí eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám