Hlavní obsah

Banky rozpoutaly s hypotékami boj o klienty

PRAHA

Banky, které nabízejí hypoteční úvěry, v posledních týdnech nasadily všechny zbraně, aby přilákaly co nejvíce klientů. Logicky by měly své úvěry spíše zdražovat, protože Česká národní banka (ČNB) v posledních měsících zvýšila základní úrokovou sazbu půl procenta na 2,50 procenta. Bankovní domy ale naopak úroky spíš snižují.

Foto: Jiří Smutný

Ze křtu knížky Vražená vášeň

Článek

Boj začala Česká spořitelna, která doposud na trhu udával se svými úroky tempo. Sazby před několika měsíci zvýšila, ostatní banky ji ale překvapivě nenásledovaly a snažily si nízké úroky uchovat, co nejdéle to šlo. Spořitelna proto musela jít s cenami zpět. Úroky u své pětileté hypotéky snížila z 5,69 procenta na 5,29 procenta. Nabídka platí jen v říjnu.

Podobně na to šla Živnostenská banka, která od září do listopadu snížila sazbu s jednoletou fixací z 3,3 na 3 procenta. "Banka rovněž zrušila po dobu kampaně veškeré poplatky spojené s vedením a správou úvěrového účtu, jeho provoz tak bude pro klienta zcela zdarma, a to po celou dobu trvání hypotéky," sdělila Živnobanka.

S cenami dolů chce od listopadu jít i HVB Bank. Hypotéku s pětiletou fixací nabízí nyní s úrokem 4,81 procenta. V listopadu to bude nejméně o 0,3 procenta méně.

"Rozhodnutí banky jedné přilákat klienty nižšími úroky nutí i banky další k podobnému kroku," vysvětlila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní je proto nyní ta správná doba využít konkurenčního prostředí, zadlužit se a hypotéku uzavřít.

Ostatní chtějí sazby držet

Naopak ČSOB se nyní sazby snižovat nechystá. "Naše aktuální sazba u pětileté hypotéky je 5,2 procenta, tedy nižší než sazba České spořitelny po snížení," uvedl mluvčí Pavel Hejzlar.

Českomoravská hypoteční banka ze skupiny ČSOB, která společně s mateřskou bankou zaujímá druhé místo na hypotečním trhu, drží sazby beze změny od června loňského roku. Pětiletý hypoteční úvěr nabízí s úrokem 4,8 procenta. Ani třetí na trhu, Komerční banka, se nechystá jít s úroky dolů. Podobně jsou na tom i ostatní hráči na trhu.

Garantované úroky u hypoték s pětiletou fixací (v%)
bankaúrok
ČSOB5,20
ČMHB4,80
Česká spořitelna5,29
Komerční banka4,79
Živnobanka5,00
HVB Bank4,81*
GE Capital4,95
Raiffeisenbank4,92
eBanka4,95
* pozn: od 1.11.2004 klesne o 0,3%

Nízké hladiny teď budou banky nejméně do dalšího zvýšení ČNB, které podle ekonomů přijde do konce roku ještě o čtvrt procentního bodu. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma ale po zasedání banky minulý čtvrtek řekl, že ČNB nebude s dalším zvyšováním nijak spěchat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám