Hlavní obsah

Banky podpořily růst

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražská burza v pondělí posílila, index PX 50 vzrostl o 1,26 procenta na 521,3 bodu. Dařilo se zejména akciím bank, cenným papírům ČEZ a Českého Telecomu. Domácímu trhu pomohla nálada velkých evropských burz.

Foto: Petr Krupička

Beethoven DC EXE Chomutov

Článek

Zajímavý byl ranní pokles Komerční banky, který vystřídalo rychlé posilování. Hranici 2000 Kč se však titulu pokořit nepodařilo, podle Eduarda Tesaře z makléřské firmy Cyrrus je ale to jen otázkou času. Komerční banka uzavřela na 1995 Kč s přírůstkem 0,61 procenta. Nejvíce zpevnila Erste Bank, a to 1,70 procenta na 2217 Kč. ČEZ posílil o 1,27 procenta na 105,82 Kč, Český Telecom o 1,63 procenta na 324,50 Kč.

Evropa

Evropské akcie zahájily týden růstem, podpořeny příznivými signály z druhé strany Atlantiku. Podle analytiků byly čtvrtletní výsledky velkých firem oznámené v posledních dnech příznivější, a mnohé z nich hodnotili dokonce jako překvapivé, zejména z oborů výroby automobilů, médií, dopravy a výroby léčiv. Investoři se nadále obávají některých sektorů, jako jsou aerolinie, hotely a reakreační centra kvůli vlivu nákazy SARS.

Německá pojišťovna Allianz posílila o 3,3 procenta, dařilo se také dalším peněžním ústavům. Trh ocenil i výměnu generálního ředitele německé zajišťovny Munich Re, největší na světě, kde Hans-Jürgen Schinzler odstoupí na konci roku ze své funkce po 11 letech. Nahradí jej člen představenstva Nikolause von Bomhard. Analytici zprávu přivítali a trh ji ocenil růstem akcií firmy o 3,5 procenta. "Je to mimořádně dobrá zpráva. Ukazuje, že společnost se znovu zaměřuje na jádro svých aktivit v zajišťování a nenechá se od toho odvést investicemi," řekl analytik banky JP Morgan Michael Huttner.

Oznámená změna v Munich Re přichází ve chvíli, kdy největší německá i evropská pojišťovna Allianz nahrazuje generálního ředitele Hennninga Schulte-Nölleho Michaelem Diekmannem. Pozice Allianz i Munich Re byly podkopány tím, že se začaly příliš investičně angažovat ve slabém německém bankovním sektoru. Doplácejí především na vysoce ztrátovou Dresdner Bank, dceřinou banku Allianz, v níž má Munich Re pětinu akcií. Munich Re má kromě toho významný podíl v bankovní dvojce HVB Group.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám