Hlavní obsah

Banky loni poskytly hypotéky za rekordních 156 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tuzemské banky v loňském roce poskytly lidem téměř 96 000 hypotečních úvěrů za rekordních zhruba 156 miliard korun. Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Foto: Právo

Ilustrační foto.

Článek

V roce 2012 banky poskytly hypotéky za necelých 122 miliard korun. Dosud nejvíce peněz na hypotékách banky vynaložily v roce 2007, kdy objem vystoupal k téměř 143 miliardám korun. Tehdy ale bylo méně refinancovaných hypoték. Ty nyní tvoří značnou část sumy, nových úvěrů není tolik, jako v minulých letech.

„V rámci úrokových sazeb u hypotečních úvěrů jsme letos zažili naprosto rekordní rok. Zlomový byl pro hypotéky měsíc červen, kdy padla nejen celkově nejnižší úroková sazba, ale i nejvyšší počty a objemy,“ uvedla Monika Hrušová, zástupkyně šéfredaktora Hypoindex.cz.

Banky stále lákají na refinancování

Pokud jde o loňské statistické údaje, tak nejvíce hypotečních úvěrů bylo sjednáno v červnu, konkrétně 10 613. V červnu byly sjednány i hypotéky s největším celkovým objemem, a to za 17,266 miliardy korun. Také nejnižší průměrná úroková sazba byla v červnu, když se dostala na 2,95 procenta.

Podle Hrušové budou pravděpodobně stále banky lákat klienty na refinancování hypoték.

Pro srovnání, v roce 2009 bylo sjednáno přes 83 000 hypotečních úvěrů. Převažovaly hlavně pětileté a tříleté fixace. Před pěti lety se úroková sazba pohybovala kolem 5,6 procenta. V současné době banky poskytují hypotéky s úrokovou sazbou zhruba tři procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám