Hlavní obsah

Banky lákají klienty na delší fixní sazby k hypotečním úvěrům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Banky nabízející hypotéky v poslední době zvyšují dobu, na kterou poskytují fixní úroky k úvěru. ČSOB od pondělí poskytuje fixní úrok k hypotečnímu úvěru až na třicet let. Doby pevného úročení mění i GE Capital bank.

Foto: archív ZDW

City moduly zkrášlily při loňském ročníku i zlínské náměstí v centru města.

Článek

"GE Capital Bank rozšiřuje nabídku fixních period pro hypotéky o tříletou a desetiletou fixaci a na všechny fixní periody nabízí garantované úrokové sazby, které poskytuje bez ohledu na příjmy a věk klienta, délku úvěru, účel úvěru a nemovitost," sdělila Novinkám manažerka externí komunikace banky Eva Chaloupková.

K podobnému kroku se banky uchylují proto, že chtějí klientům zajistit pevné sazby i za mnoho let. Dlouhodobě se totiž předpokládá, že Česká národní banka (ČNB) nyní začne po letech snižování základní sazbu zvyšovat a úročení úvěrů bude stále vyšší.

"V dlouhodobějším horizontu několika let lze očekávat i růst sazeb hypotečních úvěrů na českém trhu. Proto je pro klienty výhodné zafixovat si současné sazby na delší časové období," řekl manažer hypoték GE Capital Bank Stanislav Rokos.

Stejná sazba až 30 let

S úplnou novinkou přišla na začátku srpna ČSOB. Nabízí lidem možnost vzít si hypoteční úvěr s fixní půjčkou až na třicet let. Jinými slovy, na celou dobu splácení úvěru. Nejdelší doba pevného úročení dosud byla 15 let. Lidé nejčastěji volí pevné sazby na pět let.

"Vycházíme tak vstříc všem klientům, kteří nechtějí riskovat nenadálé výkyvy krátkodobých úrokových sazeb a hledají jistotu pevné splátky po celou dobu hypotéky," uvedla ČSOB

Pevné sazby ale mají svá vlastní úskalí. Úroky u nich jsou trošku vyšší než u sazeb pohyblivých a především u běžných sazeb může klient celou půjčku splatit najednou, když se dostane k větším penězům bez jakýchkoliv sankcí. U pevných sazeb musí splácet celou dobu.

Na kolik let nabízejí banky fixní sazby
bankapočet let pevné sazby
Česká spořitelna1, 2, 3, 4, 5, 10, 15
ČMHB1, 3, 5, 10, 15
ČSOB1, 5, 10, 15, 20, 25, 30
eBanka1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
GE Capital Bank1, 3, 5, 10
HVB1 - 15
Komerční banka1 - 10
Raiffeisenbank1, 3, 5, 10, 15
Wüstenrot1, 2, 5
Živnobanka1, 3, 5, 10

Úroky vzrostly jen někde

ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,25 procenta v červnu. Základní úrok je tak 2,25 procenta. Další zvýšení se očekává v srpnu a ekonomové tvrdí, že do konce roku sazby vzrostou dohromady ještě o půl procenta.

Banky ale tak drasticky zřejmě úroky zvyšovat nebudou. Panuje totiž mezi nimi velká konkurence a úroky jsou významným ukazatelem, podle kterého se spotřebitel rozhoduje.

Mírně úroky zvedla zatím Česká spořitelna, Komerční banka nebo Raiffeisenbank, jiné banky se k tomu teprve chystají.

Anketa

Jaké úroky byste zvolili k hypotečnímu úvěru?
Pevnou, byť vyšší sazbu po celou dobu splácení
36 %
Nižší sazbu, která se může změnit
30,8 %
Část sazby pevnou a část proměnlivou
33,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 308 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si dobře vybrat hypotéku

Tisíce lidí s jejich pomocí vyřešily své bydlení, mnoho dalších o ně projevují velký zájem. Napadá je přitom řada otázek, se kterými si nevědí rady. Pokusíme...

Výběr článků

Načítám