Hlavní obsah

Banky investují miliardy do národního fondu. Vyhnou se zvláštní dani

Aktualizováno

Zástupci vlády a čtyř největších tuzemských bank, ČSOB, Komerční banky, České spořitelny a UniCredit Bank, ve čtvrtek podepsali memorandum o spolupráci při vzniku Národního rozvojového fondu. Má sloužit k financování investičních projektů na podporu sociálního a ekonomického rozvoje. Banky do fondu investují sedm miliard korun.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Investice z fondu mají mířit například do dopravní infrastruktury

Článek

„Poprvé ukazujeme, že stát může spolupracovat s velkým byznysem i jiným způsobem, než pouze nařízením, než pouze specifickou daní, a to na bázi dobrovolnosti, která je založena na dlouhodobém pohledu, dlouhodobém investičním záměru,“ řekl ministr průmysl a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Podle něj budou investice fondu mířit hlavně do dopravní infrastruktury, školství a zdravotnictví.

Zřízení fondu navrhl premiér Andrej Babiš místo sektorového zdanění bank, který prosazovala koaliční ČSSD. Sociální demokracie navrhovala pro banky s aktivy více než 300 miliard korun, což splňuje každá z výše uvedených bank, roční sektorovou daň 0,3 procenta objemu aktiv. Podle odhadů strany by do rozpočtu přinesla až 14 miliard korun ročně.

Zakladatelem fondu a jediným akcionářem bude Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Fond bude mít profesionální vedení a bude hospodařit podle pravidel kolektivního investování. Proto také bude muset získat licenci České národní banky. Žádost o licenci by měla být podána do konce letošního roku, aby fond mohl začít fungovat od poloviny příštího roku. Už předtím ale chce vláda s bankami připravit několik pilotních projektů.

Na podporu fondu vznikne i Národní investiční rada, která bude schvalovat investiční strategii fondu. V jejím čele stane současný viceprezident Evropské investiční banky Vazil Hudák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám