Hlavní obsah

Bankovní krize na Islandu bude stát 85 procent HDP země

REYKJAVÍK

Celkové náklady na vypořádání se s bankovní krizí na Islandu můžou dosáhnout 1,1 biliónu islandských korun (180 miliard Kč). Uvedl to premiér Islandu Geir Haarde. Suma představuje 85 procent hrubého domácího produktu, který severský stát vytvořil v roce 2007.

Foto: Bob Strong, Reuters

Článek

Premiér uvedl ve čtvrtečním dopisu pro parlament, že rozpočtový deficit v příštím roce dosáhne až deseti procent ekonomického výkonu státu. Hrubý dluh země, který na konci minulého roku představoval 29 procent HDP, by mohl na konci příštího roku stoupnout nad 100 procent.

V jiné zprávě Haarde uvedl, že Island stále uvažuje o soudní při s Británií kvůli sporu o zmrazené vklady v islandských finančních institucích. Zda má Island případ otevřít, nyní přehodnocuje najatá britská právní firma. Podle Haardeho je absurdní, aby se na islandské zájmy vztahovala v Británii protiteroristická legislativa.

Ostrovní stát se třemi sty tisíci obyvateli se do problémů dostal před několika týdny, když musel zestátnit tři největší banky v zemi. Zároveň se do problémů dostala tamní měna, která se prudce propadla.

V zemi doslova zkolaboval bankovní systém, který v devadesátých letech mohutně expandoval do zahraničí dík tomu, jak se dařilo islandské ekonomice. Současná globální finanční krize však tamnímu bankovnímu systému doslova zlomila vaz.

Například před několika dny zbankrotovaly dánské nízkonákladové aerolinky Sterling Airways, jejichž hospodaření měl v rukou právě Island.

Reklama

Související články

Islandským bankám šéfují ženy

Island povolal dvě ženy, aby postavily na nohy jeho finanční systém poté, co se zhroutilo kdysi vychvalované bankovní impérium stvořené mladými muži -...

Výběr článků

Načítám