Hlavní obsah

Bankovní asociace zlepšila odhad růstu ekonomiky

Novinky, ČTK, bož

Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze očekává na základě odhadů ekonomů českých bank, že tuzemský hrubý domácí produkt (HDP) letos stoupne o 3,3 procenta. Příští rok by měl růst ekonomiky zrychlit na 4,3 procenta. Asociace o tom informovala ve čtvrtek. V únorové prognóze asociace počítala s letošním růstem o 2,6 procenta a napřesrok s růstem o 4,6 procenta.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Na ilustračním snímku výroba v automobilce Porsche v německém Stuttgartu

Článek

Ekonomové českých bank po propadu ekonomiky v prvním čtvrtletí očekávají výrazný nárůst výkonu hospodářství za druhé čtvrtletí. Za oživením bude podle ekonomů především spotřeba domácností i veřejného sektoru a investice.

„V menší míře vzhledem k oživení dovozní aktivity přispěje k růstu české ekonomiky zahraniční obchod především zásluhou rostoucí zahraniční poptávky,” uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

„Nebýt problémů s nedostatkem komponent, výpadků v globálních dodavatelsko-odběratelských řetězcích a značného růstu cen v dopravě, mohlo být oživení českého exportu výraznější a dominovat restartu ekonomiky,” dodala.

EK zvýšila odhad růstu české ekonomiky

Ekonomika

ČBA zároveň očekává, že po ukončení podpůrných vládních programů by se v některých regionech mohla zhoršit situace na trhu práce. I tak by ale měl být nárůst míry nezaměstnanosti v Česku pouze přechodný. Pro letošek odhaduje průměrnou nezaměstnanost na 4,3 procenta s tím, že příští rok klesne na 4,1 procenta.

Prognózu zlepšila také Evropská komise

Evropská komise (EK) ve své středeční prognóze zvýšila odhad letošního růstu české ekonomiky na 3,4 procenta z 3,2, s nimiž počítala v únorové předpovědi. Naopak ale EK snížila odhad růstu pro rok 2022. Český HDP podle něj přidá 4,4 procenta místo pěti procent, o nichž EK hovořila v únoru.

Ekonomika celé EU podle prognózy letos i v příštím roce především díky rychlejšímu uvolňování protipandemických omezení poroste rychleji, než se původně čekalo. EK zlepšila letošní výhled růstu HDP sedmadvacítky na 4,2 procenta. Příští rok by měla ekonomika EU růst o 4,4 procenta.

Reklama

Související články

ČNB zhoršila odhad růstu ekonomiky

Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky v letošním roce o jeden procentní bod. Nově tak počítá s růstem hrubého domácího...

EK zvýšila odhad růstu české ekonomiky

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka letos poroste o 3,4 procenta, uvedla Evropská komise (EK) v aktuální prognóze. Únorová předpověď přitom počítala s růstem...

Výběr článků

Načítám