Hlavní obsah

Bankovní asociace zhoršila odhad růstu české ekonomiky

Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok na 1,8 procenta. V předchozí únorové prognóze počítala letos s růstem hrubého domácího produktu o 3,7 procenta. Růst ekonomiky bude ovlivněn dopady války na Ukrajině, problémy v dodavatelských řetězcích a inflací. Asociace o tom ve čtvrtek informovala na on-line tiskové konferenci.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V příštím roce čeká asociace růst ekonomiky o 2,8 procenta, zatímco v předchozí prognóze to bylo 3,6 procenta. Loni ekonomika stoupla o 3,3 procenta.

Inflace by letos měla podle nových odhadů ČBA stoupnout na průměrných 12,4 procenta. V souvislosti s inflací upozornila, že existují rizika, která mohou inflaci letos i příští rok ještě více zvýšit.

Ceny dál letí vzhůru, inflace stoupla na 14,2 procenta

Ekonomika

„Zejména ceny energií citelně vzrostly i pro dlouhodobé kontrakty příštího a přespříštího roku, což bude přinášet další proinflační rizika, pokud se situace na trhu neuklidní,” uvedla asociace. V příštím roce čeká asociace průměrnou inflaci 4,5 procenta.

„Ruská agrese na Ukrajině otočila začátkem letošního roku směřování světové ekonomiky a zapříčinila, že po dvou pandemických letech bude ekonomika čelit neméně obtížné situaci i letos. Vysoké ceny energií, problémy v dodavatelských vztazích a citelný růst cen budou podvazovat ekonomický růst po celý letošní rok,” uvedl hlavní ekonom asociace Jakub Seidler.

Pod Michlem nastane změna kurzu politiky ČNB, soudí analytici

Ekonomika

Kvůli vývoji inflace zřejmě ČNB podle odhadů asociace zvýší ještě v červnu úrokové sazby. Prozatím odhady počítají na konci letošního roku se základní úrokovou sazbu na šesti procentech. Nyní je na 5,75 procenta. Na konci příštího roku by podle ekonomů mohla být základní sazba na čtyřech procentech.

„Směřování měnové politiky ČNB však může být od druhé poloviny roku ovlivněno také změnami v bankovní radě ČNB,” upozornila asociace. I přes výrazný růst úrokových sazeb a vyšší atraktivitu koruny v očích zahraničních investorů odhady asociace nepočítají s výraznějším posílením koruny.

Letošní růst HDP bude jen 0,8 procenta, inflace přes 13 procent, odhaduje ČNB

Ekonomika

Schodek veřejných financí letos čeká asociace na 4,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP), tedy vyšší než v únorových odhadech. Důvodem jsou náklady spojené s válkou a dalšími problémy v ekonomice, a to i navzdory překvapivě dobrým příjmům státu z daní. Loni byl deficit veřejných financí na 5,9 procenta.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí na základě příspěvků analytiků tuzemských bank.

ČEZ stoupl zisk, mohl by vyplatit rekordní dividendu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám