Hlavní obsah

Bankéři zchudnou. Jsou nuceni ořezávat poplatky a úroky nevynášejí

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina bankéřů se bojí, že následující dva roky zchudnou. Za jeden z hlavních důvodů poklesu příjmů bank považují tlak na ořezávání bankovních poplatků. Vyplývá to z výzkumu firmy Roland Berger Strategy Consultants mezi evropskými bankéři, včetně českých. V Česku působící banky závěry tohoto výzkumu Právu potvrdily.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Výhled evropských bankéřů na vývoj retailového bankovnictví do roku 2015 je pesimistický. Propad příjmů v důsledku snižování poplatků za služby očekává 80 procent z nich,“ uvádí Roland Berger s odkazem na výsledky rozhovorů s šesti desítkami bankéřů v patnácti evropských zemích, včetně Česka.

Bankéři ale mají zjevně z čeho hubnout. Případná dvouletá lehká dieta v jejich příjmech je rozhodně k hranicím chudoby či k průměrným mzdám nepřiblíží ani na dohled. [celá zpráva]

Ubude poboček

Pesimismus, co se příjmů bank týče, mezi tuzemskými bankéři převládá navzdory jejich nadějným výhledům ekonomiky a tomu, že firmy a spotřebitelé si k nim ukládají více peněz, i když, pravda, ne tolik jako dříve.

Podle výzkumu firmy Roland Berger se většina bankéřů chystá redukovat počet poboček.

„Tradiční etablované banky čelí silné konkurenci nových hráčů na trhu ze strany maloobchodníků, internetových firem a mobilních operátorů,“ dodává Roland Berger.

„Příští rok předpokládáme další pokles příjmů z úroků i poplatků,“ sdělil Právu v reakci na výzkum analytik České spořitelny Martin Lobotka.

Na snižování příjmů podle něho nepůsobí jen to, že banka si už nemůže tolik účtovat na poplatcích. Ruku v ruce s tím je zároveň nucena vyplácet více peněz na provizích prodejcům, aby získávala další úvěry.

„Objem provizí vyplacených externím partnerům za zprostředkování úvěrů od jara letošního roku prudce roste,“ dodal Lobotka s tím, že ČS očekává teprve až „od roku 2016 postupný, byť jen velmi mírný růst čistých příjmů“.

Ze statistik České bankovní asociace (ČBA) přitom vyplývá, že Češi si uložili do bank více peněz. Celkový objem vkladů uložených v tuzemských bankách totiž vzrostl ke konci srpna 2013 o 176,5 miliardy korun, tedy o 5,7 procenta. Jenže podle bankéřů je to málo.

„Stále sice platí, že nejvíce vkladů tvoří vklady domácností (54,9 %), ale jejich podíl mírně klesl a objem rostl celkově pomaleji (o 2,3 %),“ sdělila ČBA.

Čeští bankéři mají skutečně rozhodně k nadšení daleko. „Růst vkladů domácností sice pokračuje, ale nejde o nijak dech beroucí tempo. Zvlášť když vezmeme v úvahu, že část růstu jde na vrub připsaným úrokům nebo státní podpoře stavebního spoření. Proto bych raději tempo 2,3 % příliš nepřeceňoval,“ reagoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Zisk bank v ČR klesl o 1,6 miliardy
Tuzemským bankám a spořitelnám za tři čtvrtletí 2013 meziročně klesl souhrnný čistý zisk o 1,6 miliardy na 50,6 miliardy korun.
České spořitelně klesl čistý zisk o 2,5 procenta na 11,5 miliardy korun, ČSOB o sedm procent na 10,8 miliardy, Raiffeisenbank o 28 procent na 1,5 miliardy.
O 12,5 procenta se snížil čistý zisk Komerční bance, a to na 9,6 miliardy korun. Pouze UniCredit Bank stoupl o devět procent na 2,5 miliardy korun.
Zdroj: ČTK, ČNB

 Bolestivé intervence

„Vyšší objemy vkladů a úvěrů domácností v bilancích bank budou mít omezený vliv na jejich ziskovost. Prostředí nulových úrokových sazeb ČNB, které zůstanou v platnosti po celý rok 2014, je pro hospodaření bank negativní. Co by mohlo uchránit české banky před propadem zisků, je snížení tvorby oprávek vůči špatným úvěrům,“ napsal Právu hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Objevili se noví hráči, klienti jsou náročnější, dochází k optimalizaci pobočkové sítě, více se využívají moderní technologie. Tlak na čistý úrokový výnos skrze čistou úrokovou marži stále pokračuje. Nicméně s růstem ekonomiky lze očekávat také růst úvěrové aktivity, takže až tak pesimistická situace to není,“ míní Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám