Hlavní obsah

Bankám v Česku klesl zisk na 42 miliard

– Praha

Tuzemským bankám a spořitelnám letos ke konci září klesl souhrnný čistý zisk o 3,4 procenta na 42,2 miliardy korun. Vyplývá to z dat zveřejněných Českou národní bankou (ČNB). Bilanční suma sektoru na konci letošního září činila 4,26 biliónu korun, což představovalo meziroční nárůst o téměř šest procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

Z velkých bank, což jsou banky s aktivy nad 200 miliard korun, nejvíce za tři čtvrtletí vydělala Česká spořitelna, a to celkem 9,56 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím roku to byl nárůst o 15 procent.

Naopak loni v tomto období nejziskovější ČSOB letos zaznamenala pokles čistého zisku o 13 procent na 8,91 miliardy korun. Komerční bance za tři čtvrtletí klesl čistý zisk o 29 procent na sedm miliard korun a tuzemské UniCredit Bank klesl čistý zisk meziročně o 67 procent na 768 miliónů korun.

Zisk z finanční a provozní činnosti za tři čtvrtletí banky souhrnně zvýšily meziročně o tři procenta na více než 123 miliard korun. Úrokové výnosy bankám stouply o dvě procenta na 128 miliard korun. Výnosy z poplatků a provizí stouply o čtyři procenta na 36,7 miliardy korun.

Kapitálová přiměřenost bankovního sektoru klesla na 15,70 procenta z 15,97 procenta ke konci června.

Reklama

Výběr článků

Načítám