Hlavní obsah

Bankám na Slovensku kvůli krizi roste objem nesplácených úvěrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bankám na Slovensku v letošním roce roste objem úvěrů, které lidé a firmy nejsou schopni splácet. Kvůli hospodářské krizi přišlo mnoho Slováků o práci a část podniků ztratila objednávky a musela omezit výrobu. Národní banka Slovenska (NBS) navíc ředpokládá, že podíl nesplácených úvěrů se bude dále zvyšovat.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Článek

V květnu evidovaly slovenské banky úvěry očištěné o opravné položky v objemu 30,78 miliardy eur (798,67 miliardy Kč), z toho nesplácené úvěry tvořily 1,24 miliardy eur, tedy více než čtyři procenta, uvedla NBS. Koncem dubna podíl nesplácených úvěrů na celkových úvěrech činil 3,85 procenta. Na konci loňského roku to byla necelá tři procenta.

"Roste podíl nesplácených úvěrů hlavně mezi spotřebními úvěry, které nejsou zajištěné nemovitostmi ani finančními prostředky. Rizikovějším produktem se stávají i kreditní karty a mikroúvěry pro malé podnikatele," informoval ČTK mluvčí Tatra Banky Boris Gandel.

Podíl nesplacených úvěrů nejspíše ještě poroste

Největší banka na trhu, Slovenská spořitelna, považuje za méně rizikové úvěry jištěné nemovitostmi, podíl nesplácených úvěrů je podle mluvčího banky Štefana Frimmera mírně vyšší u nezajištěných spotřebních úvěrů.

NBS předpokládá, že objem nesplácených úvěrů letos dále poroste a mohl by překročit až šestiprocentní hranici. Přispěje k tomu očekávaný pokles tempa růstu nových úvěrů a zhoršující se ekonomická situace jednotlivců i firem.

Slovenské banky letos kvůli negativnímu vlivu krize výrazně omezily poskytování úvěrů. Podle předběžných údajů centrální banky v květnu objem nových půjček meziročně klesl o 15 procent na 948 miliónů eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám