Hlavní obsah

Balíky s levným zbožím z USA zaplavily pošty

Právo, Jiří Novotný

Stále více Čechů si kvůli výhodnějším cenám objednává zboží přes internet v zahraničí. Podle údajů České pošty (ČP) stoupl letos počet zásilek z ciziny ve srovnání s loňskem o plných sto procent. Například balíků z USA přišlo v říjnu 17 500, v prosinci jich zřejmě bude až 25 tisíc.

Článek

„Na prudkém meziročním růstu zásilek ze zahraničí se podepsala silná koruna. Jejich počet ale kupodivu nyní v předvánočním čase ještě stoupl, i když koruna v posledních týdnech oslabuje,“ sdělil Právu ředitel odboru komunikace ČP Ivo Mravinac.

K rozšíření využívání internetových obchodů přispívají dvě věci - jednak ceny jsou nižší než v kamenných obchodech, což má význam zejména v současnosti, kdy zákazníci začínají šetřit na svých výdajích, a dále fakt, že připojení k internetu má stále více lidí. Nyní ho má 32 procent domácností.

Podle Asociace pro elektronický obchod utratí letos Češi v internetových obchodech zhruba 22 miliard korun, bezmála o čtvrtinu více než loni. A podstatnou část tohoto zboží doručuje Česká pošta.

Celkem letos Česká pošta přepraví zhruba 28 miliónů balíků. Zásilky ze zahraničí se třídí v Praze, Chebu a Břeclavi.

„Aby zásilky došly včas, zavádíme v předvánočním provozu mimořádné směny. V sobotu a neděli budou naši zaměstnanci pracovat stejně jako ve všední dny. Navíc přijímáme i brigádníky. Před Štědrým dnem se na poštách rozšíří otevírací hodiny, aby si lidé mohli své zásilky vyzvednout bez zbytečných komplikací,“ ujišťuje Mravinac.

„Zatímco v běžném měsíci doručujeme nanejvýš 2,3 miliónu balíků, nyní v listopadu a prosinci se jejich množství vyšplhá na tři milióny. Vzhledem k tomuto náporu odesilatelům doporučujeme si balík pojistit. Když tak neučiní, půjde o tzv. obyčejnou zásilku, za jejíž poškození či ztrátu pošta neodpovídá,“ prohlásil Mravinac.

Poštovní přepážky zřejmě i v obchodech

V současné době se rozhoduje o budoucnosti kamenných pošt ve 178 malých obcích. V rámci pilotního projektu v nich ČP testuje tzv. pojízdné pošty, které by umožnily ušetřit náklady na provoz té kamenné, a zároveň pro obyvatele zachovat poštovní služby včetně peněžních.

Jak na úterní tiskové konferenci ujistil náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček, bez souhlasu místních samospráv žádná z pošt zrušena nebude. Vedení ČP ale nyní přišlo s nápadem umístit v těchto malých obcích poštovní přepážku v místních prodejnách.

Proti takovému řešení není ani Svaz měst a obcí. Podle jeho místopředsedy Josefa Bezdíčka by se díky tomu mohly udržet i prodejny, které příliš neprosperují a hrozí jim zánik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám