Hlavní obsah

Bál jsem se proti Vítkovi vypovídat. Bývalý mluvčí začal svědčit proti druhému nejbohatšímu Čechovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vím o kriminálních činnostech Radovana Vítka, řekl u soudu bývalý zaměstnanec a mluvčí CPI Jan Burian. Tvrdí, že dříve se bál vypovídat kvůli strachu z Vítka a jeho konexí do nejvyšších pater justice. Burian je sám vazebně stíhán za údajný finanční podvod na CPI.

Foto: Milan Malíček, Právo

Druhý nejbohatší Čech Radovan Vítek na snímku z roku 2011.

Článek

Burian je již 15 měsíců ve vazbě. Ve středu soud zamítl jeho žádost o propuštění z vazby.

„Věřím, že moje nová výpověď pomůže prokázat Vítkovu kriminální činnost. O tom, že má Vítek vazby až do nejvyšších pater české justice, však není pochyb,“ uvedl minulý týden u Městského soudu v Praze Burian. Pasáže z výpovědi u soudu zveřejnil ve středu jeho advokát Milan Paláček.

Státní zástupce prý o svědectví neměl zájem

„Dalším signálem, který posílil mou obavu a potvrdil nebezpečnost Vítka, byly informace z médií, ze kterých jsem se dozvěděl, že pro některé kriminální aktivity je Vítek vyšetřován NCOZ (Národní centrála proti organizovanému zločinu) a že jeho vyšetřování dozoruje státní zástupce Boris Havel,“ popsal Burian s tím, že se na Havla následně obrátil, že je připraven podat pravdivé informace přímo zevnitř společnosti CPI a že může dosvědčit vše, co je mu známo o kriminální činnosti Vítka.

„Bohužel jsem se v lednu dočkal strohé odpovědi o dvou větách, že o mé svědectví pan státní zástupce nemá zájem,“ uvedl k tomu Burian.

Druhého nejbohatšího Čecha začala prověřovat policie

Krimi

V důsledku toho prý nemohl Burian sdělit informace o kauzách Vítka, které jsou vyšetřovány policií nejen v České republice, Lucembursku, ve Francii, Švýcarsku, ale i v USA.

Ve své výpovědi před soudem se Burian nyní vyjádřil například k nepřátelskému převzetí společnosti Orco, které řeší soud v New Yorku. „Mým úkolem bylo komunikovat umělé a čistě účelové navyšování základního kapitálu. Ve skutečnosti šlo o oslabení podílů akcionářů a tím se jich zbavovat úplně,“ prohlásil. Podle něj šlo o „sérii různých podvodných kroků a zmanipulovaných transakcí“.

Na straně okradených je podle něj obrovská škoda. Například u společnosti Investhold, kterou zastupují Marek Čmejla a Jiří Diviš. „Ti samí pánové, kteří v letech 2008–2016 devíti miliardami korun Vítka financovali, který by jinak v tu dobu zcela jistě několikrát zkrachoval. Vítek sérií podvodných transakcí připravil investory o jejich investice a Investhold vytěsnil ze skupiny CPI tak, aby neměl žádný vliv. Následně vyvedl majetek přes spřízněné společnosti, které zorganizovala banka J,“ uzavřel Burian.

CPI to nekomentuje

„Lživé výpovědi a zcela smyšlená mediální prohlášení našeho bývalého zaměstnance, který je obviněn z podvodu vůči zaměstnavateli a který se snaží pouze mstít a pošpinit jméno CPI, nebudeme jakkoli komentovat,“ reagoval mluvčí CPI Jakub Velen.

Nepohodlný svědek?

Burian strávil posledních 15 měsíců ve vazbě za údajný podvod s fakturami ve výši 6,5 milionu korun, tento týden mu bylo dál prodlouženo vazební stíhání.

„Pan Vítek se vylhaným trestním oznámením totiž snaží jen zbavit nepohodlného svědka,“ tvrdí Burian. Důvodem odchodu Buriana z CPI bylo dle jeho slov zejména to, že se v posledním půl roce jeho působení ve skupině rozhořela právě kauza se společností Investhold.

Skupina žalobců v čele s fondem Kingstown Vítka u soudu v New Yorku žaluje kvůli údajnému nepřátelskému převzetí skupiny Orco Property Group. Po Vítkovi žádají tři miliardy dolarů (asi 70 miliard korun). CPI tvrzení žaloby od samého začátku popírá.

Vítek je podle žebříčku Forbes druhým nejbohatším Čechem, jeho majetek odhaduje na 75 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám