Hlavní obsah

Babišův Agrofert smí koupit Agropol

Brno
Aktualizováno

Agrofert Holding Andreje Babiše může koupit zemědělsko-potravinářský podnik Agropol Group. Fúzi schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ale s podmínkami. Úřad o tom ve čtvrtek informoval v tiskové zprávě. Fúzí vznikne subjekt s konsolidovanými tržbami zhruba 100 miliard korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Agrofertu Andrej Babiš

Článek

O povolení fúze požádal Agrofert loni v říjnu. Minulý týden již spojení schválil slovenský Protimonopolní úřad.

Spojením chce Agrofert vybudovat silný agrární komplex ve střední Evropě. Obě firmy se podle Agrofertu na lokálních trzích významně nepřekrývají a spíše se vzájemně geograficky doplňují.

Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše ve čtvrtek dokončil akvizici zemědělsko-potravinářského podniku Agropol Group. Agrofert tímto ovládl skupinu s konsolidovaným obratem přesahujícím 14 miliard korun, sdělil Babiš.

Agrofert ovládá plně či částečně asi 170 podniků v Česku, na Slovensku a například i v Německu.

V minulosti koupil Agrofert Holding řadu potravinářských a zemědělských podniků a v některých oborech už je jeho podíl natolik silný, že to vyvolalo obavy z narušení trhu.

Tržby Agrofertu

Konsolidované tržby Agrofertu činily předloni 83,4 miliardy korun, o rok dříve to bylo 71,4 miliardy korun. Agropol Group předloni zvýšil celkový obrat na 14,1 miliardy korun, o rok dříve to bylo 12,5 miliardy Kč.

V srpnu například povolil ÚOHS Agrofertu fúzi s skupinou První žatecká, ale podmínil ji odprodejem některých jiných podniků ze skupiny Agrofert. V říjnu pak antimonolní úřad, tentokrát bez podmínek, povolil Agrofertu převzetí Milkagra a olomoucké Olmy, druhé největší mlékárny v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám