Hlavní obsah

Babišovu Agrofertu roste zisk, firma loni vydělala přes šest miliard

Skupině Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) loni vzrostl zisk o devět procent na 6,14 miliardy korun. Tržby skupiny se zvýšily o desetinu na 166,8 miliardy korun. Agrofert to v pátek oznámil v tiskové zprávě.

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlavním důvodem nárůstu zisku je zlepšení hospodaření společností chemického sektoru, zvláště v Německu. Podniky ostatních segmentů koncernu zaznamenaly mírné zlepšení hospodaření.

Výjimkou je pekárenská skupina Lieken AG, která se restrukturalizuje. "Nově zařazené společnosti se na výsledku hospodaření podílejí pouze nevýznamnou měrou," uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

K nejvýznamnějším akvizicím loni patřil nákup skupiny maďarských společností zabývajících se výrobou a zpracováním rostlinných olejů. Mediální segment se rozšířil do oblasti rozhlasového vysílání o firmy Lin a Londa (Radio Impuls).

Andrej Babiš, který je vicepremiérem a ministrem financí, je jediným majitelem Agofertu. Začátkem roku 2014 odešel z vedení firmy. Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. V současnosti zaměstnává přes 34 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám