Hlavní obsah

Babiš uspěl s žalobou na PKN Orlen, získá dvě miliardy Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Společnost Agrofert patřící Andreji Babišovi uspěla u pražského soudu s žalobou proti polské ropné firmě PKN Orlen. Podle rozhodnutí arbitrů musí Orlen Agrofertu vyplatit 77,2 miliónu eur, v přepočtu přes dvě miliardy korun. Informoval o tom server iDnes.

Článek

Předmětem sporu jsou smlouvy, podle nichž měl Agrofert získat část petrochemického holdingu Unipetrol. PKN Orlen se k rozhodnutí soudu zatím nechce vyjadřovat.

"Verdikt nyní nebudeme komentovat. Až budeme mít připravené vlastní stanovisko, zveřejníme ho," řekl mluvčí PKN Orlen Dawid Piekarz.

Agrofert smlouvy uzavřel před privatizací Unipetrolu, ale polská ropná firma po transakci od smluv odstoupila. To podle nynějšího rozhodnutí arbitrů nemohla udělat. Polská společnost vypovězení předprivatizačních smluv odůvodňovala tím, že Agrofert porušil smluvní podmínky.

PKN Orlen se stal majoritním vlastníkem Unipetrolu v roce 2005. Podle předprivatizačních smluv měli Poláci po dokončení privatizace přenechat Agrofertu celkem pět společností. Jednalo se o podíly ve společnostech Agrobohemie, Aliachem, Kaučuk, Paramo a Chemopetrol.

PKN Orlen ale po privatizaci změnil názor. Došel k tomu, že dohody jsou pro něj nevýhodné, a snažil se od nich odstoupit. Cena za společnosti byla podle Poláků příliš nízká. Tři z firem, o které usiloval Agrofert, dokonce PKN Orlen nabídl k prodeji, dal tak najevo, že se společností Andreje Babiše příliš nepočítá.

PKN Orlen za 63procentní podíl v Unipetrolu zaplatil zhruba 14,7 miliardy korun. Součástí holdingu jsou mimo jiné firmy Benzina, Chemopetrol, Česká rafinérská, Paramo nebo Spolana.

Reklama

Výběr článků

Načítám