Hlavní obsah

Babiš: Tendr na Dukovany se posune

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejná soutěž na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech ještě není připravena, protože probíhají konzultace s Evropskou komisí. Premiér Andrej Babiš (ANO) to uvedl po pondělním jednání vlády.

Foto: Jan Sucharda/ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany.

Článek

„Jsem názoru, že o takto důležitém tendru by neměla vláda rozhodovat deset měsíců před sněmovními volbami. Tendr zatím není připraven, probíhají konzultace s Evropskou komisí, která musí vše notifikovat, což je priorita, na které nyní pracuje ministerstvo průmyslu a obchodu, notifikace bude trvat 1,5 roku,“ řekl v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání vlády.

O takto důležitém tendru by neměla vláda rozhodovat deset měsíců před volbami
Andrej Babiš

Tendr má přitom podle platného harmonogramu energetická společnost ČEZ vypsat do konce letošního roku, pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by mělo být známo na konci roku 2022.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže podnik rozvrh dodržuje. „Postupujeme v souladu s uzavřenou smlouvou se státem a nyní čekáme na vyjádření státu k předané zadávací dokumentaci,“ sdělil Kříž Právu.

Babiš ale včera po zasedání kabinetu prohlásil, že jde o vážné rozhodnutí, a proto bude chtít konzultovat Stálý výbor pro výstavbu nových jaderných zdrojů. V něm kromě předsedy vlády a jejích ministrů zasedají i manažeři ČEZ včetně generálního ředitele Daniela Beneše, zástupci opozice či předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Výbor by měl o tendru jednat 9. prosince.

Havlíček podepsal smlouvu o dostavbě Dukovan

Ekonomika

„Chceme to také probrat s ostatními stranami, aby se na tom všichni shodli, proto si myslím, že je to v situaci, kdy není co rozhodovat,“ dodal premiér. V pondělí měla o tématu jednat Bezpečnostní rada státu. Schůze se ale odložila a nový termín zatím není.

Ani Sněmovna minulý týden nedokončila druhé čtení takzvaného nízkouhlíkového zákona o výkupu elektřiny z nového dukovanského bloku. Pokračovat v něm bude počátkem prosince.

Podle opozice by smlouva měla respektovat bezpečnostní zájmy ČR a stát by neměl využít nabídky firem ze zemí, které nepřistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách, tedy například z Ruska a Číny.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu vláda bezpečnostní aspekty nezanedbává. „Samozřejmě na bezpečnostní riziko dbáme. Jasně jsme řekli, že se bude rozhodovat podle kritérií bezpečnostních, ekonomických a technologických. Jinak to ani být nemůže,“ řekl minulý pátek Právu ministr Karel Havlíček (za ANO).

ČEZ prodala většinu rumunský aktiv londýnské společnosti MIRA

Ekonomika

Stát podle něho definoval své bezpečnostní požadavky, které budou zahrnuty už v zadávací dokumentaci a budou muset být akceptovány v průběhu celého řízení.

Havlíček také Právu řekl, že doposud příprava běží podle harmonogramu.

„V červenci 2019 jsme udělali jízdní řád, je to projekt, za kterým si bytostně stojím. Máme za sebou schválený finanční model, investiční model, dodavatelský model, podepsané smlouvy mezi státem a ČEZ a paralelně jsme zahájili notifikační jednání s Evropskou komisí,“ uvedl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám