Hlavní obsah

Babiš se dohodl se starosty, finanční úřady se rušit nebudou

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se ve středu dohodl s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem a starosty obcí, že se od příštího roku nebude rušit 23 územních pracovišť finančních úřadů. Babiš i Lukl o tom po středečním jednání informovali na tiskové konferenci. Zároveň by se do konce září měla dohodnout Finanční správa s dotčenými obcemi na využití prostor a na podrobnostech provozu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Formulář Přiznání daně z příjmu fyzických osob. Ilustrační foto

Článek

Úřady chtěla Finanční správa zrušit a ušetřit tak 100 miliónů korun. Šlo o malé pobočky, kde dnes pracuje většinou méně než 11 lidí. Obcím se rozhodnutí nelíbilo. Šéfové stran vládní koalice se minulý týden dohodli, že se úřady zavírat nebudou. Provoz úřadů by měl být pouze omezen na úřední dny, tedy pondělí a středu.

"Těší nás, že jsme dospěli ke kompromisu. Občané by neměli pocítit změnu, v úředních hodinách budou obslouženi tak, jak byli zvyklí," uvedl Lukl. Jednotliví starostové se podle něj mají nyní dohodnout do konce září s Finanční správou na podrobnostech fungování úřadů. "Za rok pak dojde ke zhodnocení, zda je ten systém komfortní," dodal.

Ministr Babiš uvedl, že v zásadě budou zachovány i původně plánované úspory. Finanční správa bude jen pravděpodobně platit obcím za využívání jejich prostor.

Lukl se ve středu s Babišem také dohodl, že společně budou komunikovat o všech záležitostech, které se budou dotýkat měst a obcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám