Hlavní obsah

Babiš se chystá převést majetek do svěřenského fondu. Zisky by mu mohly zůstat i nadále

Novinky, zpe, bož

Ministr financí, šéf hnutí ANO a miliardář Andrej Babiš už dříve Novinkám řekl, že pokud poslanci přehlasují veto prezidenta Miloše Zemana k zákonu o střetu zájmů, normě vyhoví a zbaví se své firmy. Počítá s tím, že založí svěřenský fond. Jak zjistily Novinky, zisky by mu v takovém případě mohly plynout i nadále. Přečtěte si, co poměrně nový instrument obnáší.

Andrej Babiš o Agrofertu. Video z 23. prosince 2016Video: Novinky

 
Článek

Svěřenské fondy, kterým se také říká svěřenecké, se do české legislativy dostaly na začátku roku 2014 s novým občanským zákoníkem. Představují možnost vyčlenit majetek, oddělit ho od svého osobního vlastnictví a dát mu jakýkoliv účel.

„Funguje to tak, že svěřenské fondy nejsou právnické osoby, jsou jenom souborem vyčleněného majetku. Nemají právní subjektivitu. Založí se statut a uzavře se smlouva se správcem nebo více správci a určí se pravidla, jak se má nakládat s majetkem,“ sdělil Novinkám právník Jan Rohlena z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners.

Po vzniku fondu už tedy Babiš nebude majitelem holdingu Agrofert a s majetkem bude nakládat jen správce, kterého si šéf státní kasy vybere. „Už to není spojeno s tou osobou, která tam majetek vložila. V obchodním rejstříku bude zapsán svěřenský správce,“ uvedl Rohlena.

Zakladatel však může kontrolovat činnost správce, kterého může v případě nespokojenosti i vyměnit. Koho si Babiš vybral, zatím neoznámil.

Podle občanského zákoníku by navíc správcem mohl být i sám zakladatel, tedy Babiš. V takovém případě by však musel určit ještě dalšího správce a oba správci by jednali společně.

Zisky mohou plynout i zakladateli

Babiš bude moci rovněž nastavit, kam půjdou zisky svěřenského fondu, tedy kdo bude beneficientem (obmyšleným). Tím může být i zakladatel. To znamená, že majetek není zakladatele, ale zisk mu může jít,“ konstatoval právník.

Majetek se může navíc vrátit Babišovi zpět, když při založení definuje podmínky. Teoreticky stačí do smlouvy napsat, že až opustí všechny funkce ve státní správě, tak svěřenský správce převede veškerý majetek zpět na jeho osobu.

Trestněprávní odpovědnost nesou zakladatel a beneficient. Svěřenský fond si může zřídit například člověk, který chce ochránit své dědictví před nezodpovědností dědiců. Dále může být účelem zřízení fondu investování nebo charita.

Reklama

Související články

Babiš: Zbavím se Agrofertu, zákonu vyhovím

Pokud Sněmovna přehlasuje veto prezidenta Miloše Zemana k zákonu o střetu zájmů, ministr financí Andrej Babiš (ANO) normě vyhoví a zbaví se svého holdingu...

Výběr článků

Načítám