Hlavní obsah

Babiš byl nečekaně za Zemanem v Lánech. Schůzku nekomentoval

Právo, Novinky, ČTK, ber, rsk, bož, jas
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek odpoledne setkal na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Tématem neavizovaného setkání měly být konzultace o aktuální situaci. Babiš Právu řekl, že detaily schůzky komentovat nebude. Hradní mluvčí byl sdílnější.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman přijal premiéra Andreje Babiše (ANO)

Článek

„Vždy na podzim pan prezident věnuje zvýšenou pozornost projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Tomu odpovídají i dnešní pracovní schůzky v Lánech. Ve středu pak pan prezident plánuje zavítat na projednávání rozpočtu v Poslanecké sněmovně,” sdělil Novinkám po jednání s premiérem mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ministryně financí Alena Schillerová odpovídá novinářům po setkání s prezidentem Milošem ZemanemVideo: ČTK

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu doporučil Sněmovně, aby schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Ten počítá se schodkem 320 miliard. Na příjmech má stát vybrat 1488 miliard korun a na opačné straně vydat 1808 miliard.

Nejhorší říjnový výsledek. Schodek rozpočtu stoupl na 274 miliard

Ekonomika

Výbor také doporučil přijmout návrh premiéra Babiše na zrušení superhrubé mzdy. Podle něj by se měly hrubé mzdy zaměstnanců zdaňovat sazbou 15 procent a u příjmů asi nad 140 tisíc korun měsíčně sazbou 23 procent.

S dopadem změn návrh rozpočtu nepočítá a podle předlohy by měl výpadek příjmů dosáhnout zhruba 52 miliard korun.

Pokud jde o letošní hospodaření státu, ke konci října dosáhl deficitu na 274 miliard.  Sněmovna kvůli dopadům šíření koronaviru schválila navýšení letošní schodku rozpočtu na 500 miliard korun.

Nejvyššího deficitu rozpočtu Česko dosáhlo v roce 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize – přes 192 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám