Hlavní obsah

Babiš: Návrh, že by Česko ručilo za půjčku Řecku, není vůbec na stole

Novinky, Tomáš Volf

Ministři financí EU odmítli úvahy o tom, že by pro krátkodobou půjčku Řecku měl být použit starší mechanismus EFSM a za zhruba 12 miliard eur by tak ručily všechny země Unie. Prý se o něm dozvěděli z médií a nadále se jedná, jen jak pomoci Aténám z prostředků eurozóny. Novinkám to po jednání v Bruselu řekl ministr financí Andrej Babiš.

Foto: MFCR

Ministr financí Andrej Babiš při jednání v Bruselu se svým německým protějškem.

Článek

Babiš se účastnil v úterý jednání ministrů financí EU (Ecofinu).

„Řecko bylo na programu jako první bod Ecofinu a reakce států, které nejsou státy eurozóny, byly, že se tu informaci o nějakých úvahách o překlenovací půjčce z fondu EFSM dozvěděli z médií, protože nás nikdo neinformoval,” řekl ministr financí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vystoupil hlavně zástupce Velké Británie, který zopakoval názor nás všech (mimo euro), že Rada EU v říjnu 2010 jednoznačně rozhodla o tom, že fond EFSM skončí v červnu 2013 a nebude se používat. Problémy eurozóny s Řeckem má řešit záchranný fond ESM, na to byl založen,” dodal Babiš.

O chystaném hlasování o použití EFSM informovala média s odkazem na prohlášení šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema s tím, že by to mohlo být dočasné řešení, než Atény přijmou podmínky záchranného fondu eurozóny a budou čerpat z něj. Podle Babiše se o něčem takovém ale večer hlasovat nemá.

Země mimo euro odmítají, aby překlenovací půjčka pro Řecko asi na tři měsíce byla na úkor rozpočtu EU. „Většina států eurozóny se na tom shodla, takže žádný takový návrh nebyl,” řekl Babiš. Dijsselbloem je prý informoval, že zástupci Evropské komise teď analyzují způsob, jak takovou krátkodobou půjčku poskytnout.

„Ale zatím nevědí, jak to řešit, a čeká se, co řekne Řecko na ty drastické závazky, aby to eurozóna řešila a refinancovala jeho dluhy,” dodal ministr financí.

Čistě teoreticky, pokud by se měl fond EFSM, který pomohl postavit svého času ekonomicky na nohy Irsko a Portugalsko, použít, ručilo by Česko něco přes čtyři miliardy korun. Fond byl financován pomocí dluhopisů Evropské komise a k vyplácení záruk z příspěvků do rozpočtu EU by došlo jen tehdy, kdyby zkrachoval.

Reklama

Související články

Česko odmítá garantovat půjčky Řecku

Česká republika odmítá garantovat případnou půjčku Řecku a ani Řecku žádnou přímou půjčku neposkytne. Uvedli to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr...

Výběr článků

Načítám