Hlavní obsah

Babiš: Firmy čekají dlouho na víza dělníků, ale Evropou jdou davy migrantů bez dokladů

Místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš (ANO) považuje za absurdní, že české firmy měsíce čekají na vyřízení víz ukrajinským dělníkům a na druhé straně jsou v Evropě tisíce migrantů bez potřebných dokladů. Babiš to v pondělí řekl před schůzí vlády, která se koná v Brně, kde začal Mezinárodní strojírenský veletrh.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Babiš zároveň požaduje okamžité svolání mimořádného evropského summitu, na němž by špičky Unie řešily zastavení přílivu běženců do Evropy.

Podle Babiše má Česká republika 104 000 volných pracovních míst. "Nerozumím tomu, proč nejsme schopni to obsadit. České firmy čekají na dělníky z Ukrajiny, ti musejí čekat na vízum a na druhé straně se po Evropě špacírují tisíce lidí bez dokladů s jedním cílem, a to je jít do Německa. Je to chaos, který potvrzuje neschopnost Evropské unie být akční a efektivně zakročit," zdůraznil Babiš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce běženců strávily noc na rakousko maďarské hraniciVideo: Reuters

Chaos v Schengenu

Podle něj je potřeba uzavřít vnější hranice schengenského prostoru a chránit je zvenku, nikoli zevnitř. "Je potřeba se postarat o ty, kteří už jsou na našem kontinentu, ale následně systémově řešit, jak zabránit ilegálnímu přílivu migrantů," uvedl Babiš.

Podle vicepremiéra není dobrý ani příslib dalších peněz pro agenturu Frontex, která neobstála a nemá potřebné kompetence, aby ochránila hranice.

"Výsledek je takový, že je tu chaos. Jednotlivé státy Schengenu řeší situaci po svém, v katastrofickém scénáři je nasazena armáda a je neuvěřitelné, že se porušují dohody. Paní Merkelová nejprve pozvala všechny uprchlíky i ekonomické migranty do Německa a teď se diví, že jí tam přes víkend přichází 10 000 uprchlíků a ekonomických migrantů," řekl Babiš v reakci na to, že Německo o víkendu obnovilo kvůli uprchlíkům kontroly na hranicích s Rakouskem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám