Hlavní obsah

Babiš chce zastropovat ceny dotovaných jízdenek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce, aby v hromadné dopravě vznikl jednotný finanční strop pro ceny jízdenek seniorů a studentů. Stát je výrazně dotuje, hradí 75 procent z každé jízdenky. Stanovením horní hranice její ceny se podle předsedy vlády zamezí tomu, aby tyto příspěvky zneužívali soukromí vlakoví přepravci.

Foto: Monika Hlaváčová, ČTK

Babiš přijel na veletrh v Brně speciálním vlakem.

Článek

Babiš uvedl, že byl informován o případech, kdy si někteří z nich uměle navýšili ceny jízdenek. Tímto způsobem by mohli dosáhnout vyšších zisků.

„Se slevami jsme přišli, abychom pomohli seniorům a studentům. Absolutně se mi nelíbí, že toho někdo zneužívá. Už jsem požádal ministra dopravy, aby situaci řešil,“ uvedl Babiš.

Stát dopravcům hradí tři čtvrtiny z ceny jízdenky. Čím vyšší je její cena, tím více peněz přepravce inkasuje. Premiér uvedl, že se o problému s jízdným dozvěděl při své úterní cestě vlakem z Prahy do Brna, kde se účastní veletrhu zdravotnických pomůcek.

Daňoví poplatníci přispěli na slevy v dopravě 5,6 miliardy

Ekonomika

Server Zdopravy.cz upozornil na extrémní případ, kdy Leo Express ve špičce prodával jízdenku z Prahy do Ostravy za 1109 korun, státní kasu tak jedna tato jízdenka stála 831 korun. Cestující přitom ve výsledku jede dokonce zadarmo, protože dopravce dětem, studentům a seniorům jízdné vrací. Normální dospělý by si zřejmě za takovou cenu jízdenku nekoupil.

„Ministerstvo dopravy už na tuto situaci reaguje. Budeme se snažit ceny jízdného zastropovat,“ uvedl k tématu ministr dopravy Vladimír Kremlík (nestraník za ANO).

Stát ročně hradí jízdenky pro seniory a studenty částkou zhruba 5,6 miliardy korun. Největší část z nich obdržely České dráhy. Šlo o 2,5 miliardy korun. Následovala společnost RegioJet s 360 miliony korun. Z autobusových dopravců nejvíce vyfakturovala státu firma Student Agency. Celkem se jednalo o 176 milionů korun.

Anketa

Souhlasíte se zastropováním ceny dotovaných jízdenek?
Ano
43 %
Ne
4,2 %
Lepší by bylo zrušit dotace
52,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4343 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám