Hlavní obsah

Babiš chce finanční kontrolu v Liberty Ostrava

Stát dá podnět k zahájení finanční kontroly v Liberty Ostrava. Bude po firmě žádat, aby výnos z povolenek využila pro svůj rozvoj. Řekl to premiér Andrej Babiš. Hutní společnost podle svých slov povolenky prodala své sesterské společnosti Liberti Galati. Za prodej okamžitě získá 260 milionů korun. Odbory tvrdí, že prodány byly povolenky za miliardu.

Foto: Liberty Ostrava

Hutě Liberty Ostrava

Článek

„Jsme v kontaktu s panem Guptou (britský podnikatel Sanjeev Gupta, pozn, red.) a požadujeme, aby benefit z transakce byl použit na rozvoj společnosti. Gupta navíc navrhl, že část ze zisku bude použita pro odměny pracovníkům Liberty. Prostřednictvím ministerstva průmyslu jsme svolali dozorčí radu, současně dáváme podnět k zahájení finanční kontroly a budeme společně s odbory kontrolovat využití získaných zdrojů," uvedl Babiš.

Premiér s vedením podniku dříve o povolenkách jednal a to mu prý slíbilo, že je rumunské firmě, které povolenky potřebovala do konce dubna, nepůjčí.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na Twitteru uvedla, že chce, aby o situaci v Liberty Ostrava v pondělí jednala vláda.

Firma tvrdí, že disponuje více povolenkami, než nyní potřebuje, má jich údajně za zhruba 5,6 miliardy korun.

Majitel z Liberty Ostrava údajně prodal emisní povolenky do Rumunska

Ekonomika

„Společnost se důrazně ohrazuje proti dezinformacím, které manipulují stanovisko odborů a ministryně Maláčové. Původní záměr společnosti zhodnotit v souladu se zákonem, a to velmi bezpečným a zajištěným způsobem, část přebytečných emisních povolenek, byl naprosto bezdůvodně blokován odbory a vládou," uvedla LO.

Transakce je podle firmy vnitropodnikovou záležitostí soukromé společnosti, u níž je jakákoli intervence ze strany vlády zcela nevhodná a způsobilá poškodit reputaci České republiky v očích zahraničních investorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám