Hlavní obsah

Až 40 000 domácností může mít problém s placením za bydlení

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Jakub Mračno, Vladimír Čechlovský, Alžběta Trousilová

Až 40 000 českých domácností, které žijí v nájemních bytech, by příští rok mohlo mít problém s placením bydlení. Z velké části za tím stojí deregulace nájmů, které, především ve velkých městech, stále rostou a působí rodinám stále větší finanční problémy. Špatnou situaci přiznává samo ministerstvo pro místní rozvoj.

Článek

Podle ředitele bytové politiky ministerstva Pavla Rakouše by ze 40 000 domácností s potížemi mohlo být až 2000 rodin v kritické situaci a bezprostředně by jim hrozilo, že se ocitnou na ulici.

Kromě deregulace nájmů dělá lidem problém i privatizace obecních bytů, lidé si často nemohou dovolit byt koupit.

Obce nemají dostupné nájemní byty

Situace je špatná především ve velkých městech. Například pražské městské části, jimž část bytů s regulovaným nájmem patří, už volají po tom, aby poslanci platnost zákona zastavili.

Bojí se, co nastane po roce 2010, kdy má skončit uvolňování nájmů a tržní a regulované nájmy by se měly srovnat. Zákon ale neřeší, jak se bude výše nájmů domlouvat poté, kdy bude mít majitel právo nájemné zvyšovat.

"Bohužel většina obcí nedisponuje dostatkem vhodných nájemních bytů. Trh nabízí cenově nedostupné řešení," podotkl Rakouš.

Ve Sněmovně nyní leží zákon, který by deregulaci zpomalil až do roku 2012 a zvyšování cen by se tím rozložilo na delší dobu.

Někde nájmy stoupají rychleji

V řadě obcí totiž regulované nájmy stoupají rychleji, než se původně předpokládalo, což se nelíbí ministrovi pro místní rozvoj Cyrilu Svobodovi (KDU-ČSL). Zatím také chybějí opatření na podporu sociálně potřebných nájemníků.

„Sociálně ohroženy by byly statisíce lidí, kdyby deregulace proběhla bez dalších opatření,“ uvedl Svoboda.

Prodloužení deregulace by se týkalo Prahy, krajských měst (s výjimkou Ostravy a Ústí nad Labem) a devatenácti středočeských městech, které mají více než 10 000 obyvatel.

Nájemní byty patří nejčastěji obcím a soukromým osobám. Ty měly právo v posledních letech pravidelně nájmy zvedat. Oba subjekty, jak obce, tak soukromí majitelé toho většinou využívaly v maximální možné míře. 

Mnoho lidí, především důchodci, a sociálně slabí si ale nájmy v řádu mnoha tisíců korun měsíčně nemohou dovolit. Žádají obce o jiné, levnější bydlení. "Bohužel většina obcí nedisponuje dostatkem vhodných nájemních bytů. Trh nabízí cenově nedostupné řešení," podotkl Rakouš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám