Hlavní obsah

Automobilky v Česku mají našlápnuto na nový výrobní rekord

Výroba osobních aut v Česku letos překoná loňský rekord. Celkem tři tuzemské automobilky vyrobí kolem 1,285 miliónu vozů, což je o tři procenta více než loni, odhaduje ředitel Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Antonín Šípek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výroba osobních aut v ČR

Článek

K překonání loňského rekordního roku stačí podle Šípka v prosinci vyrobit 40 000 osobních vozidel, v kategorii nákladních aut pak 60 vozů. Produkce autobusů převýšila loňský rok už v listopadu a obdobné to bylo i u motocyklů.

Výroba osobních aut od ledna do konce listopadu vzrostla o 4,5 procenta na 1,21 miliónu vozů. Největšímu výrobci Škoda Auto stoupla produkce o procento na 691 620 aut.

Největší nárůst v kategorii osobních vozů zaznamenala kolínská TPCA, která vyrobila 204 279 toyot, peugeotů a citroënů. To je meziročně o 9,7 procenta víc.

Téměř stejný nárůst produkce, a to o 9,5 procenta, zaznamenal nošovický Hyundai. Ten letos do listopadu vyrobil 314 431 osobních aut.

Nárůst i u nákladních aut a autobusů

Výroba nákladních aut reprezentovaná Tatrou Trucks se letos blíží 900 vozům, což je o devět procent více než loni. Produkce autobusů v závodech Iveco a SOR Libchavy by měla přesáhnout 4500 vozidel, což znamená pětinový nárůst. U Jawy Moto jako jediného zástupce kategorie motocyklů sdružení odhaduje produkci 1720 strojů.

"Pokud v roce 2016 nedojde k dnes nepředvídatelným ekonomickým otřesům či neočekávaným změnám na trhu vozidel, předpokládáme, že výsledky za rok 2016 by mohly být nejméně na úrovni roku letošního," dodal Šípek.

Anketa

Koupili jste si v posledních pěti letech jiné auto?
ano, nový vůz
30,9 %
ano, ojetinu
34,2 %
ne
34,9 %
Celkem hlasovalo 786 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám