Hlavní obsah

Areva s odvoláním proti vyloučení z tendru na Temelín neuspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zamítl odvolání francouzské firmy Areva proti jejímu vyloučení z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Areva ještě může podat žalobu ke Krajskému soudu v Brně.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín.

Článek

Rafaj tak potvrdil únorové rozhodnutí svých podřízených. "Ztotožnil jsem se se závěry rozkladové komise a potvrdil rozhodnutí prvního stupně," řekl v pátek bez bližších podrobností. Dodal ale, že šlo o nejnáročnější případ, který musel ve funkci předsedy antimonopolního úřadu posuzovat.

„Jsme rádi, že to, co jsme shledali za jasné důvody pro vyloučení Arevy z výběrového řízení, antimonopolní úřad potvrdil,“ sdělil k Rafajovu rozhodnutí mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

O vyřazení Arevy z tendru rozhodl ČEZ loni v říjnu. Poukazoval přitom na závažná pochybení v předložené nabídce. Podrobnosti ale firma nezveřejnila. Areva se proti svému vyloučení u ÚOHS opakovaně neúspěšně bránila.

Pokud by Areva chtěla rozhodnutí ÚOHS napadnout, musí se obrátit na Krajský soud v Brně, uvedl Miroslav Hájek z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners .“Pokud by pak soud uznal, že Areva byla z výběrového řízení vyřazena neoprávněně, případ by se vrátil na ÚOHS k novému projednání,“ dodal.

Ve výběrovém řízení na dostavbu Temelína zůstávají česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. Definitivní rozhodnutí o vítězi tendru mělo podle původních plánů padnout v září. Podle informací z médií se ale zřejmě asi o rok opozdí.

Reklama

Výběr článků

Načítám