Hlavní obsah

ArcelorMittal bude propouštět, část výroby má přesunout do Polska, tvrdí odbory

Právo, Anna Bortlíčková
Ostrava

Výrobce silničních svodidel, firma ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic (AMDS CR), podle odborářů zamýšlí letos propustit 150 z nynějších 360 zaměstnanců. Část výroby se má přesunout z Ostravy do Polska. O restrukturalizaci firmy by se mělo rozhodnout příští týden v Londýně. Právu to řekl předseda odborové organizace v AMDS CR Vítězslav Prak. Firma se konkrétněji nevyjádřila s tím, že zatím plán restrukturalizace nebyl finalizován.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

AMDS CR je stoprocentní dcerou společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO), která nedávno výrazně snížila zaměstnanost. V Ostravě od loňského prosince do konce března rozdala přes 700 zlatých padáků, tehdy se však propouštění zaměstnanců firmy AMDS netýkalo.

„Nyní se chystá restrukturalizace AMDS,“ uvedl Prak. Jak řekl, pásová trať, která válcuje plech ve svitcích a patří pod AMO, bude zastavena, přičemž zaměstnanci budou přesunuti na jiná pracoviště nyní obsazená agenturními pracovníky. Pásku vyráběnou touto tratí zpracovává AMDS.

„Tato trať bude posledních čtrnáct dní válcovat v červenci, zakázky už se neberou a nabrané se pak budou dělat v Polsku, kam se má z Ostravy přesunout tato výroba. V AMDS CR se má zastavit příčná dělicí linka, která pásku zpracovávala, zastavit se má i zastaralá zinkovna a údržba se má vyčlenit pod externí firmu. Máme i novou postavenou dělicí linku Fagor, která ale ještě nejede, na dokončení stačí investice jeden milión eur a mohla by vydělávat. Jedná se však o přemístění této technologie do Polska,“ popsal Prak.

Doplnil, že v rámci této restrukturalizace by z firmy mělo odejít 150 lidí, což je 42 procent zaměstnanců. „Vedení návrh restrukturalizace poslalo do Londýna, kde by se mělo rozhodnout příští týden. S námi ale navrhovaná opatření, zejména ta, která se týkají snižování počtu zaměstnanců, nikdo neprojednal. Zaměstnavatelům tuto povinnost ukládá nejen zákoník práce, ale i příslušná evropská směrnice,“ poukázal odborový předák. Doplnil, že odbory proto předaly vedení AMDS CR i personálními řediteli AMO stížnost.

Podnět na inspektorát práce

„Zvažujeme, že dáme podnět i na oblastní inspektorát práce. Probereme to také v červenci na užším výboru Evropské rady zaměstnanců ArcelorMittal. Uvidíme, jak se k tomu vedení naší firmy a AMO postaví, pak případně zvážíme další, razantnější kroky,“ dodal.

Firma se konkrétněji k připravované restrukturaci nevyjádřila. Mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková pouze sdělila, že v evropských podnicích společnosti ArcelorMittal Distribution Solutions je plánována reorganizace a restrukturalizace. „Pro společnost ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic zatím plán nebyl finalizován. Vzhledem k tomu, že probíhají jednání, bylo by zavádějící poskytnout jakékoli podrobnosti,“ uvedla.

ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic je jediným výrobcem certifikovaných silničních svodidel v České republice, vyrábí i důlní výztuže a za tepla válcované plechy a pásy. Roční kapacita je více než půl miliónu tun výrobků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám