Hlavní obsah

Arbitráž kvůli dostavbě elektrárny Chvaletice. Brněnská firma žádá miliardu

Brněnská strojírenská firma Královopolská RIA podala arbitrážní žalobu k Mezinárodní obchodní komoře v Londýně na společnost Sev.en EC kvůli sporu o dostavbu tepelné elektrárny Chvaletice. Řekl to ředitel KP Ria Ctirad Nečas.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Elektrárna Chvaletice

Článek

Firma zatím v žalobě nárokuje pouze nižší částku, postupně ale chce vymáhat po Sev.en EC až miliardu korun, kterou považuje za oprávněnou za dokončení prací na elektrárně. Obě společnosti vedou spor od června 2017, kdy Sev.en EC jako investor odstoupila před dokončením dostavby od smlouvy kvůli nedodržení termínů.

Sev.en EC patří do těžební skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače. Zakázka na modernizaci dvou bloků Chvaletic měla stát 2,6 miliardy korun. Termín dokončení se dvakrát posunul, poté zadavatel kvůli nedodržení termínu vypověděl smlouvu a odmítá uhradit provedené práce na obou blocích. Královopolská Ria zpoždění zdůvodňovala následnými požadavky ze strany zadavatele, které nebylo možné splnit v původně sjednaných termínech.

Konkurz zrušil vrchní soud

Královopolská RIA je v úpadku od srpna 2017. Ještě loni v červenci s reorganizačním plánem firmy souhlasila většina věřitelů, insolvenční správce a věřitelský výbor. Krajský soud ale ještě v srpnu reorganizaci zamítl právě kvůli připomínkám společnosti Sev.en EC. Ta do insolvenčního řízení přihlásila pohledávky z téměř 546 milionů korun.

Brněnský krajský soud vzápětí vyhlásil na majetek Královopolské Ria konkurz. Ten ale zrušil svým rozhodnutím Vrchní soud v Olomouci v říjnu loňského roku a věc vrátil na Krajský soud v Brně, který zatím nerozhodl.

Královopolská RIA se orientuje zejména na jadernou energetiku, chemii a petrochemii a čištění a úpravu vod. Zakázky měla vedle ČR i na Slovensku, v Srbsku, Bosně a Ázerbájdžánu. Navazuje na tradici brněnské strojírny Královopolská. V době vyhlášení úpadku měla 200 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám