Hlavní obsah

Antimonopolní úřad zrušil České poště nákup aut za 300 miliónů

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Antimonopolní úřad (ÚOHS) zrušil tendr České pošty na nákup dodávek za 300 miliónů korun. Pošta rozhodnutí akceptuje a odvolávat se nebude, ze špatně připraveného tendru vyvedla personální důsledky.

Článek

Podle úřadu pošta porušila zákon o veřejných zakázkách hned v několika bodech. Například pochybila, když v podmínkách tendru uvedla, že je možné měnit požadavky na technické parametry kupovaných vozů.

Navíc společnost stanovila i nepřiměřené podmínky pro nabídkovou cenu. Pošta chtěla od firem znát cenu za padesát vozů sedmi různých typů. Antimonopolní úřad však upozornil, že dodavatelé by v tomto případě oceňovali množství vozů, které by však poště stejně nedodali. Nabízená cena by tím pádem byla proti reálné zkreslená.

"Vzhledem k rozsahu pochybení nalezených v zadávací dokumentaci nemohl úřad přistoupit pouze ke zrušení rozhodnutí zadavatele o vyloučení jednoho z uchazečů a pro zajištění transparentnosti musel zrušit zadávací řízení jako celek," uvedl ÚOHS.

Pošta ve čtvrtek uvedla, že proti rozhodnutí úřadu nemá žádné námitky a že pochybení si je vědoma. "Nekvalitní příprava veřejné zakázky na nákup dodávkových automobilů byla v únoru tohoto roku jedním z důvodů pro rozvázání pracovního vztahu s manažerem, odpovědným za veřejné zakázky na České poště," uvedla mluvčí podniku Marta Selicherová.

Reklama

Výběr článků

Načítám