Hlavní obsah

Antimonopolní úřad schválil prodej Hamé Norům

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil prodej potravinářské společnosti Hamé norské firmě Orkla. Za kunovickou firmu zaplatí 175 miliónů eur (4,7 miliardy korun). Transakce nevzbuzuje obavy z narušení hospodářské soutěže, řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Orkla už přitom vlastní společnost Vitana.

Foto: Hamé

Výrobky Hamé v prodejně

Článek

ÚOHS dospěl k závěru, že fúze nevzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže ani v oblasti velkoobchodního prodeje kečupu, ani v oblasti velkoobchodního prodeje ostatních omáček za studena. Ke stejnému závěru dospěl také u dalších produktů, které obě firmy na trhu nabízejí.

"Podobné spojení nevzbuzuje obavy v oblastech velkoobchodního prodeje dětské výživy a majonézy," dodal Rafaj. Rozhodnutí je už pravomocné. Prodej před týdnem schválil i slovenský antimonopolní úřad.

Prodávající společností je kapitálový holding Decapterus S.à.r.l. se sídlem v Lucembursku. Kupní cena bude uhrazena z existujících úvěrů. Firmy transakci oznámily už koncem loňského roku.

Orkla ve střední Evropě vlastní vedle Vitany rakouskou společnost Felix a rumunskou Orkla Foods Romania. Převzetím Hamé společnost zdvojnásobí svůj obrat ve střední Evropě.

Tržby potravinářské společnosti Hamé loni stouply o více než osm procent, překonaly šest miliard korun.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Média v minulosti spekulovala vedle Orkly také o dalších uchazečích o Hamé. Zájem měl údajně fond Hartenberg, který hospodaří se soukromými miliardami ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše (ANO), nebo chorvatská potravinářská skupina Podravka.

Reklama

Výběr článků

Načítám