Hlavní obsah

Ani při dobré úrodě by nemělo být pečivo levnější, hlásí pekaři

– Pelhřimov

I kdyby byla v Česku dobrá úroda obilí a v souvislosti s tím poklesla cena mouky, chléb a pečivo z tuzemských pekáren by zlevňovat neměly. Jak uvedl Jaromír Dřízal, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR, pekárnám v posledních letech stoupaly náklady, které kvůli tlaku na trhu nemohly promítnout do cen.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Sklizeň pšenice

Článek

Řada pekáren je prý ve ztrátě a levnější mouka by jim mohla pomoci přežít. Případné snížení cen by zřejmě vedlo ke zhoršení kvality pečiva.

Na podzim budou výrobci s obchodníky vyjednávat o cenách chleba a pečiva pro další rok. „Určitě tam bude silný tlak ze strany obchodů,“ uvedl Dřízal. Podle něj jsou už teď v Česku asi osmé nejnižší ceny pekařských výrobků v Evropské unii.

Uvedl, že pekárny potřebují lepší tržby, aby mohly zaplatit kvalifikované pracovníky a aby se mohly rozvíjet. Dodal, že průměrná mzda v českých pekárnách loni činila 16 100 korun hrubého měsíčně, ačkoli tam lidé musí hodně pracovat o víkendech a v noci.

Tuzemští výrobci pečiva jsou podle svazu také decimováni dovozem zmrazených polotovarů. „Když nás převálcují zahraniční dodavatelé s polotovary, do deseti let tady budeme kupovat toastový chleba jako v Americe a vzpomínat na kvalitní české výrobky,“ uvedl předseda.

Před rokem 1989 fungovalo v ČR jen kolem 65 pekáren. Od 90. let se síť rychle rozrůstala. Nyní podle svazu v zemi funguje asi 750 pekáren. V posledních pěti letech ale desítky menších provozů ukončily činnost. Některé starší pekárny mají podle Dřízala problémy kvůli tomu, že nemají novinky a drží jen klasickou výrobu chleba a pečiva.

Reklama

Výběr článků

Načítám