Hlavní obsah

Americký Newmont se stane největším těžařem zlata, koupí kanadského rivala

Americká těžební společnost Newmont Mining se dohodla na převzetí menšího kanadského konkurenta Goldcorp, zaplatí deset miliard dolarů (223 miliard korun). Jejich spojením vznikne největší těžař zlata na světě, informovala v pondělí agentura Reuters.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Zlaté ingoty na ilustračním snímku

Článek

Doposud byla největším těžařem zlata kanadská firma Barrick Gold. Ta loni vytěžila kolem pěti milionů uncí zlata (troyská unce – 31,1 gramu). Newmont po spojení s Goldcorp odhaduje roční těžbu na šest až sedm milionů uncí ročně. Dosud byl Newmont na druhém místě před jihoafrickým těžařem zlata AngloGold Ashanti.

Spojení přichází podle Reuters v době, kdy se ve světě snižuje počet snadno dostupných ložisek tohoto vzácného kovu. V posledním půl roce cena zlata výrazně stoupla, protože část investorů v něm v době kolísání akciových trhů hledala bezpečný přístav. [celá zpráva]

Newmont sídlící v Denveru v Coloradu podle dohody za každou akcii rivala Goldcorp zaplatí 0,328 své akcie a 0,02 dolaru v hotovosti. Celková hodnota nabídky tak činí 11,46 dolaru za akcii a zahrnuje zhruba 18procentní prémii k páteční závěrečné ceně akcií Goldcorp na newyorské burze.

Po dokončení transakce budou mít akcionáři společnosti Newmont pod kontrolou 65 procent sloučeného podniku, zatímco akcionářům firmy Goldcorp s centrálou ve Vancouveru připadne zbývajících 35 procent. Transakci ještě musejí schválit akcionáři i regulační úřady v Evropě, Kanadě, Jižní Koreji a Mexiku. Její dokončení se očekává v letošním druhém čtvrtletí.

„Strategické důvody pro spojení Goldcorpu s Newmontem jsou velmi přesvědčivé na mnoha úrovních," uvedl generální ředitel společnosti Goldcorp David Garofalo. Akcie Newmontu v předburzovním obchodování oslabovaly o šest procent, zatímco akcie Goldcorpu rostly o devět procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Cena zlata roste, odborníci mu ale nevěří

Cena zlata na světových trzích minulý týden vystoupala až k 1300 dolarům za troyskou unci, nejvýše za půl roku. Investoři se kvůli velké nejistotě na trzích...

Výběr článků

Načítám