Hlavní obsah

Investoři hledají bezpečí ve zlatu. Cena je nejvýš za půl roku

Cena zlata na světových trzích se během pátečního obchodování vyšplhala skoro na 1300 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu) a ocitla se tak na nejvyšší úrovni za více než šest měsíců. Výrazné kolísání s mohutnými propady na akciových trzích totiž přiměly investory k nákupům žlutého kovu, který je považován za bezpečné útočiště v období ekonomické či politické nejistoty.

Foto: Ajay Verma, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Cena zlata v pátek vystoupila na více než 1298 dolarů za unci, což je nejvyšší cena od poloviny června. Později však o zisky přišla, protože zpráva o novém kole obchodních rozhovorů mezi Spojeným státy a Čínou vedla k oživení na akciových trzích. Krátce před polednem se podle údajů agentury Bloomberg cena kovu pohybovala mírně nad hranicí 1290 dolarů.

„Za růstem (ceny zlata) v posledním období stojí změny v měnové politice USA, které zvyšují nebezpečí vysoké inflace, dále ukončení výkupu aktiv Evropské centrální banky, což povede k ohrožení ekonomik jižní Evropy, a také blížící se brexit," řekl analytik společnosti Golden Gate Marek Brávník. Upozornil, že strmý růst zaznamenává i cena stříbra.

Investoři se podle Brávníka díky rostoucí nejistotě na trzích stahují do takzvaných bezpečných přístavů, jako je například právě zlato či stříbro. „Všechny indicie shodně ukazují, že rokem 2019 začíná mimořádné období pro drahé kovy, opět zafungují nejen jako pojištění hodnoty majetku, ale v současnosti i jako investice s významným kapitálovým výnosem v řádu několika málo let," odhadl.

Předchozí pokles ceny zlata, který začal v letních měsících loňského roku a který cenu stlačil až pod 1180 dolarů, byl dán mimo jiné zájmem investorů o nákup rizikovějších aktiv. To souviselo s pozitivním vývojem americké ekonomiky. Zároveň spotřebitelé nakupovali méně šperků. Nižší byly i nákupy zlata ze strany centrálních bank, což se změnilo loni na podzim, upozornil Brávník.

Cena stříbra se během prosince zvýšila o devět procent na 15,70 dolaru za troyskou unci a rovněž se blíží vrcholu za poslední půlrok. Cena platiny naopak v prosinci po předchozím nárůstu zhruba o 20 dolarů klesla a dostala se na 790 dolarů za unci. Poptávku po ní ovlivňuje mimo jiné zájem o dieselové vozy v automobilovém průmyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám