Hlavní obsah

Americkému finančníkovi Madoffovi hrozí za podvody doživotí

Americký finančník Bernard Madoff (70) byl u soudu v New Yorku obviněn z 11 trestných činů a v součtu mu hrozí až 150 let vězení, což se prakticky rovná doživotnímu trestu. Madoff je podezřelý, že léta klamal investory a zpronevěřil až 50 miliard dolarů (až 1,1 biliónu Kč). Finančník by se měl ve čtvrtek k podvodu přiznat.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Článek

Prokuratura u soudu na Manhattanu uvedla, že Madoff investory klamal zřejmě už od 80. let. Jeho investiční společnost prý fungovala na principu pyramidové hry, někdy známé jako letadlo, kdy první klienti dostávají zaplaceno z peněz lidí, kteří se klienty stanou později. Na ty poslední ale žádné peníze už nezbývají.

Madoff se dlouhá léta těšil výborné pověsti, mimo jiné proto, že dokázal investorům zajistit stabilní zhodnocení investic i za nepříznivé situace na trhu. V minulosti byl Madoff i šéfem společnosti Nasdaq Stock Market, která je organizátorem trhu cenných papírů.

Prokurátoři v úterý soudu předložili nové informace, kde mimo jiné uvedli, že Madoff investory klamal minimálně už v 80. letech. Není tedy vyloučeno, že podvody trvaly ještě déle.

Obvinění odráží mimořádnou škálu zločinů, které Bernard Madoff spáchal za více než 20 let
prokurátor Lev Dassin

"Zatímco údajné zločiny nejsou nijak výjimečné, velikost a rozsah Madoffova podvodu je naprosto bezprecedentní," dodal.

Madoff je obviněn především z podvodu při obchodování s cennými papíry, mezi body obžaloby je ale i podvod při převodu peněz, praní špinavých peněz nebo křivé svědectví. Vyšetřování ale podle prokuratury dál pokračuje. Madoff byl zatčen v prosinci a od té doby nebyl v tomto případě nikdo jiný obviněn.

Vláda v soudních dokumentech například uvedla, že Madoffovi má propadnout veškerá hotovost i majetek, jehož pořízení lze vysledovat až do začátku údajných podvodů. Vláda celkovou částku zatím předběžně stanovila na více než 170,8 miliardy dolarů (asi 3,63 biliónu Kč). Prokuratura však neuvedla, jak k této částce došla. Madoffovi právní zástupci se ale proti této částce ohradili.

"Dovolujeme si poznamenat, že částka, kterou vláda uvedla jako hodnotu majetku k zabavení, je vysoce nadnesená a zavádějící. A to i v případě takového rozsahu, jako je tento," uvedli Madoffovi právníci. Madoff se po skončení soudního stání vrátil do svého bytu na Manhattanu a nadále zůstává v domácím vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám