Hlavní obsah

Americká ropná společnost bude své obchody řídit z Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americká ropná společnost ExxonMobil bude nyní své služby pro celou Evropu zajišťovat z Prahy. V úterý tu otevřela své nové centrum. Investice tak potvrzuje nový trend, že vedle investic do výrobních podniků se do ČR dostávají i firmy, které se specializují na služby, logistiku nebo výzkum.

Foto: Vratislav Konečný

Relikviářová busta svatého Václava, z loňské výstavy na Pražském hradě

Článek

ExxonMobil první fázi vytvoří 300 nových pracovních míst, v budoucnu by se jejich počet mohl zdvojnásobit. Jde o investici v řádu stovek miliónů korun.

Firma bude z Prahy společnostem své skupiny poskytovat zákaznický servis a služby ve vybraných oblastech IT, financí a účetnictví.

"Stejně jako u většiny ostatních strategických center bude až 95 procent služeb, produkovaných pražským střediskem, určeno na export," řekl generální ředitel CzechInvestu Martin Jahn..

Počítačová centra si v ČR staví více firem

Loni v říjnu například oznámila poradenská firma Accenture, že výrazně rozšíří pražské centrum pro řízení služeb především pro západoevropské klienty. Podle agentury CzechInvest jde o největší projekt tohoto druhu v ČR.

Do té doby největší obdobnou investici oznámila loni v září nadnárodní logistická firma DHL, která chce v tuzemsku vložit do počítačového centra během pěti let 16 miliard korun.

Podobně zaměřené centrum jako Accenture v ČR vybudoval počítačový gigant IBM, který ze svého brněnského střediska poskytuje od jara 2001 zákazníkům v Evropě správu a provoz informačních systémů.

V Brně nedávno zahájila provoz globálního vývojového centra a nových výrobních prostor americká společnost Honeywell. Své projekty započaly i firmy Matsushita, Rieter a Symbol Technologies a vývojové centrum má v ČR také firma Logica.

Petrochemický gigant

Americká korporace ExxonMobil je největší komerční ropnou společností na světě podle výše tržeb a spolu s firmami Shell, British Petroleum, TotalFinaElf a Chevron se řadí i do pětky největších ropných gigantů podle těžby. Firma je také jednou z největších v chemickém průmyslu.

Firmy, které v ČR otvírají řídící centrum

:: Poradenská firma Accenture

:: Nadnárodní logistická firma DHL

:: Počítačový firma IBM

:: Francouzská firma Acesame Benchmarking, která porovnává jednotlivé značky automobilů.

:: Americký výrobce společnost Honeywell

Hlavní těžební kapacity a zdroje firmy se nacházejí vedle Spojených států v Kataru, Kanadě, Angole, Nigérii, Brazílii a Kazachstánu. Výrobky koncernu, který má sídlo v Texasu, se prodávají ve 150 zemích světa. V některých zemích, včetně evropských, používá společnost značku ESSO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám