Hlavní obsah

Americká ekonomika prudce zrychlila růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tempo růstu americké ekonomiky v prvním čtvrtletí prudce zrychlilo a dosáhlo 3,2 procenta. Na konci loňského roku činilo 2,2 procenta. Oznámilo to v pátek americké ministerstvo obchodu. Výsledek je výrazně lepší, než čekali analytici, kteří v anketě agentury Reuters odhadovali růst na dvě procenta.

Foto: Larry Downing, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Největší světová ekonomika překonala řadu negativních faktorů, včetně rostoucího obchodního napětí a částečného přerušení chodu vlády, které trvalo 35 dní.

Polovinu přírůstku nicméně analytici přisuzují krátkodobým faktorům, k nimž se podle nich řadí velký nárůst zásob v podnicích a prudký pokles schodku zahraničního obchodu. Tyto faktory mají naopak snížit růst v dalších čtvrtletích.

Růst táhlo také navýšení vládních investic, útraty domácností a firem naopak rostly pomaleji. V prvním čtvrtletí rostl americký vývoz a klesl dovoz. Obchodní deficit přitom výrazně kolísal, jak se dovozci a vývozci snažili reagovat na vývoj celní války mezi USA a Čínou, dodává Reuters.

Růst na dluh

Růst hrubého domácího produktu zároveň překonal hranici tří procent, kterou prezident Donald Trump stanovil jako důkaz, že ekonomický program jeho administrativy funguje.

„Růst americké ekonomiky podle dnešního prvního odhadu překonal jak očekávání trhu, tak prognózu americké centrální banky. Lze jej tedy hodnotit příznivě, ačkoli pod povrchem je několik varovných znaků,” komentoval ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. „K růstu HDP v prvním čtvrtletí poměrně výrazně přispěly navýšené fiskální výdaje jak na úrovni federální, tak na úrovni vlád jednotlivých států USA. Dále se tak bude prohlubovat deficit i dluh veřejných financí Spojených států, což je varovné zejména z dlouhodobého hlediska,” upozornil.

Reklama

Související články

MMF zhoršil odhad růstu světové ekonomiky

Tempo růstu světové ekonomiky letos zpomalí na 3,3 procenta z loňských 3,6 procenta. V pravidelném jarním výhledu World Economic Outlook to v úterý uvedl...

Výběr článků

Načítám