Hlavní obsah

Američané rozšířili protiruské sankce, Moskva zvažuje odvetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Spojené státy v úterý rozšířily svůj seznam protiruských sankcí, které jsou odpovědí na přístup Ruska k ukrajinské krizi. Oznámilo to americké ministerstvo financí, které má sankce na starosti. Kreml již podle agentury Reuters označil rozhodnutí Washingtonu za pokračování nepřátelského postoje vůči Moskvě a uvedl, že Rusko zváží možná protiopatření.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

"Dnešní kroky jsou podporou amerického závazku usilovat o diplomatické řešení krize na Ukrajině za pomoci udržování sankcí proti Rusku," uvedlo v prohlášení americké ministertvo financí.

Sankce jsou namířeny vůči 34 subjektům či osobám. Týkají se mimo jiné dalších divizí a poboček ruských bank Sberbank či VTB, které se již dříve staly terčem sankcí.

To se týká i aktivit již dříve na sankční seznam zařazených osob, jako je ruský miliardář Gennadij Timčenko a oligarcha Boris Rotenberg. Oba patří do okruhu nejbližších spolupracovníků a přátel ruského prezidenta Vladimira Putina.

Sankce míří rovněž na šestici proruských separatistů. Ve výčtu je například vicepremiér separatistické vlády v Luhansku na východě Ukrajiny Vasilij Nikitin či další luhanský zástupce Vladislav Dějněgo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám