Hlavní obsah

Amazon si patentoval náramek, který umí sledovat zaměstnance

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší internetový obchod světa si patentoval náramek pro zaměstnance, který má podle firmy usnadnit a zefektivnit práci ve skladech. Podle kritiků ale firma bude moci tímto způsobem sledovat doslova každý pohyb zaměstnanců, kteří si už teď kvůli přísnému dohledu a požadavkům často připadají „jako roboti“.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Distribuční centrum Amazonu v Massachusetts

Článek

Náramek díky bezdrátové technologii sleduje pozici zaměstnance ve skladu a dokáže vibrovat s různou intenzitou, když se ruka zaměstnance blíží k výrobkům, které má vyskladnit. Na několik patentů k těmto náramkům upozornil mezi prvními server Geek Wire.

Amazon se v rámci konkurenčního boje snaží neustále zkracovat čas mezi okamžikem, kdy si zákazník „klikne“ na objednávku v obchodu, a kdy zboží dostane do ruky. Firmě se v tomto směru daří, její akcie rostou a z jejího šéfa a zakladatele Jeffa Bezose se loni stal nejbohatší muž světa.

Nová technologie je choulostivá v tom, že může zaměstnance připravit o poslední zbytky soukromí. Dokáže ještě detailněji sledovat rychlost, přestávky a efektivitu každého zaměstnance. Na dělníky i manažery podle zpráv již tak klade velmi vysoké nároky, jak opakovaně popisují americká média.

Uvolníme lidem ruce, brání se firma

Jeden ze zaměstnanců pro deník New York Times popsal, že se „cítil jako robot“ a jednoho dne z vyčerpání omdlel. „Není čas ani si dojít na záchod,“ tvrdil s vysvětlením, že pokud zaměstnanec nesplní přísně nastavené cíle, je propuštěn.

V náramcích na rukou zaměstnanců kritici vidí podobnost s náramky trestaných domácím vězením.

Amazon se ale v prohlášení brání, že spekulace o využití patentů jsou chybné. „Každý den v provozovnách po celém světě zaměstnanci používají ruční scannery k inventuře a vyřizování objednávek. S novým nápadem, jak ho chceme v budoucnu zavést, bychom potřebnou technologii přesunuli na zápěstí pracovníků, takže bychom jim uvolnili ruce od scannerů a jejich oči od sledování obrazovek,“ uvedla firma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám