Hlavní obsah

Alza.cz porušila zákon o otevírací době během svátků, tvrdí obchodní inspekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

E-shop Alza.cz porušil podle České obchodní inspekce (ČOI) zákon, když o státním svátku otevřel kamennou provozovnu. Prodejce míní, že zákon neporušuje, neboť jde jen o výdej zboží.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný

Článek

Podle nového zákona musely obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních letos zavřít 24. 12. od 12 hodin a 25. a 26. 12. na celý den. Povinnost zavřít měly také bazary či sběrny bez ohledu na velikost.

„ČOI o Vánocích provedla celkem 349 kontrol obchodů v souvislosti s novým zákonem o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Porušení zákazu prodeje inspektoři tentokrát zjistili pouze v jediném případě, jednalo se o internetového prodejce, který zároveň obsluhoval zákazníky i ve své kamenné provozovně,“ řekl Novinkám mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Mluvčí dodal, že provozovna má plochu větší než 200 metrů čtverečních a prodejce ji sám označuje jako „prodejnu“. S prodejcem inspekce následně zahájí správní řízení, ve kterém se bude rozhodovat mimo jiné také o výši pokuty.

Provozovny slouží k výdeji zboží, řešení reklamací a prezentaci výrobků smluvních partnerů Alza.cz, uvedla společnost již před Vánocemi. „Stojíme si za tím, že otevřením našeho centrálního showroomu v Praze-Holešovicích ve státní svátek 26. prosince neporušujeme zákon,” řekl šéf marketingu Alza.cz Karel Kučera.

Podle Fröhlicha je ale i výdej součástí prodeje. „Protože bez výdeje by asi nic neprodali, kdyby šlo jenom o objednávku, tak když si někdo něco objedná, tak tím prodej není dokončen, někdo to musí také zaplatit a vyzvednout, případně doručit,” řekl mluvčí.

Musí zavřít i malé bazary

Předmětem kontrol inspektorů byl zákaz prodeje v supermarketech, hypermarketech, ostatních maloobchodních prodejnách, dále v autobazarech i výkupnách sběrných surovin. Bazary a sběrny musí zavřít bez ohledu na velikost.

Kontroly tentokrát dopadly mnohem lépe než v první státní svátek s povinně zavřenými obchody (28. října), kdy ČOI zjistila porušení zákazu celkem ve 12 případech ze 429 kontrol.

Za porušení zákazu nabyla právní moci zatím jediná pokuta – konkrétně 10 tisíc korun pro majitele bazaru v Rokycanech, který měl otevřeno a prodával zboží na svátek 28. října. Podnikatel inspektorům řekl, že se domníval, že může mít otevřeno, protože prodejní plocha provozovny nepřesahuje 200 metrů čtverečních.

Za porušení zákazu je možné ze zákona uložit sankci až milión korun, v případě opakovaného porušení zákazů až pět miliónů. Další státní svátek, kterého se zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě týká, bude 1. leden.

Reklama

Výběr článků

Načítám