Hlavní obsah

Allianz koupí pojišťovací část skupiny Wüstenrot v Česku

• Aktualizováno

Allianz pojišťovna koupí pojišťovací část finanční skupiny Wüstenrot v České republice. Součástí transakce je vedle prodeje akcií životní i neživotní pojišťovny Wüstenrot strategické partnerství mezi Allianz pojišťovnou a bankovní částí skupiny Wüstenrot, která zůstává nadále v rukou nynějších vlastníků, informovala v úterý Allianz. Cenu transakce ani jedna ze stran nechce komentovat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jedna z pojišťoven Wüstenrot v Česku se specializuje na pojištění majetku, vozidel a cestovní pojištění, druhá na životní pojištění. Obě pojišťovny mají na trhu menší než jednoprocentní podíl. Server iHned.cz letos na jaře uvedl, že jsou dlouhodobě ztrátové.

Nové partnerství umožní pojišťovně Allianz využívat k prodeji pojistných produktů i obchodní síť bankovní skupiny Wüstenrot. Ta bude naopak využívat sítě Allianz k prodeji svých hypotečních úvěrů a stavebního spoření.

"Jde o strategické převzetí společností, jejichž produkty jsou blízké těm našim a které mají i stejnou obchodní filozofii," uvedl předseda představenstva Allianz pojišťovny Jakub Strnad. Všechny dosavadní smlouvy klientů obou pojišťoven skupiny Wüstenrot zůstávají nadále v platnosti.

Pojišťovací služby Wüstenrot bude dodávat Allianz

"Skupina Wüstenrot se nyní bude naplno věnovat rozvoji své bankovní části. Očekáváme, že obchodní partnerství s Allianz nám umožní soustředit se na jádro našeho podnikání, tedy na produkty a služby spojené s financováním bydlení," komentoval prodej předseda představenstev české finanční skupiny Wüstenrot Pavel Vaněk.

Wüstenrot bude i nadále nabízet svým klientům pojišťovací služby, které bude dodávat Allianz.

Allianz vybrala podle údajů České asociace pojišťoven v prvním pololetí 2015 na pojistném 5,8 miliardy Kč, což znamenalo podíl na trhu 9,7 procenta. Wüstenrot neživotní pojišťovna vybrala 328 miliónů Kč (0,6 procenta), Wüstenrot životní pojišťovna pak 106 miliónů korun (0,2 procenta).

Obchod musí posvětit ČNB a ÚOHS

Transakce, jejíž cenu ani jedna ze stran nebude komentovat, ještě podléhá schválení České národní banky a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Poradcem skupiny Wüstenrotürttembergische AG při prodeji byla společnost KPMG.

Allianz pojišťovna je stoprocentní dceřinou společností Allianz New Europe Holding GmbH a součástí přední světové pojišťovací skupiny Allianz SE. Na český trh vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven.

Finanční skupina Wüstenrot působí na českém trhu od roku 1993, kdy zahájila činnost Wüstenrot - stavební spořitelna. Skupina je součástí koncernu Wüstenrotürttembergische a zaměřuje se na finanční zabezpečení, financování bydlení a pojistnou ochranu klientů. Skupinu dosud tvořily čtyři společnosti a po dokončení prodeje obou pojišťoven bude v ČR ve své činnosti i nadále pokračovat bankovní část skupiny tvořená Wüstenrot - stavební spořitelnou a Wüstenrot hypoteční bankou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám