Hlavní obsah

Akciové trhy jsou v nejistotě, stále hrozí obrovské ztráty

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světovými akciovými trhy zmítá velká nervozita. Přestože například evropské burzy ve čtvrtek zahájily obchodování mírným růstem, stále stojí před hrozbou velkých ztrát. Spojené státy totiž čeká ve čtvrtek klíčové rozhodování o záchranném plánu tamní ekonomiky.

Článek

Například index pražské burzy PX si před půl jedenáctou připsal růst 0,75 procenta. Obdobně je na tom například francouzský index CAC 40, který roste o 0,92 procenta či německý DAX (+ 0,54 procenta).

"Trhy jsou ve velké nejistotě, obchodování je nervózní. Pokud návrh neprojde, trhy se výrazně propadnou,“ předpokládá analytik společnosti Patria Jiří Fišer. Podle něj jsou evropské trhy zatím v mírném plusu, a to i z toho důvodu, že se očekává přijetí návrhu.

Američtí senátoři ve středu večer tamního času schválili plán, který počítá s napumpováním až 700 miliard dolarů na podporu finančního systému. Klíčové rozhodování však přijde ve čtvrtek, návrh totiž musí schválit Sněmovna reprezentantů.

Ta ho však již v pondělí smetla ze stolu. Vzápětí burzy hned po zahájení obchodování padaly jak domečky z karet. Například pražská burza cenných papírů ztratila nejvíce za posledních deset let, když se v úterý ráno propadla o 6,79 procenta na 1123,7 bodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám